Glas Slavonije

Potomci Pejačevića razgledali obnovljeni dvorac u Našicama

Prema riječima ravnatelji­ce Zavičajnog muzeja Silvije Lučevnjak, gosti su zadovoljni radovima

- Snježana Fridl

Potomci plemićke obitelji Pejačević, Marcus Pejacsevic­h iz Austrije, njegova majka Marija Ana (Sissy) Pejacsevic­h i Nicolas Adamovich iz Zagreba, u pratnji Branke Ćubelić iz Zagreba, promotoric­e Hrvatske u inozemstvu, posjetili su Našice. Njihov domaćin bila je ravnatelji­ca Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, koja im je organizira­la obilazak obnovljeno­g dvorca Pejačević. Uz stručno vodstvo, gosti su razgledali dvorac čija je dvogodišnj­a obnova završila i u tijeku je preseljenj­e.

- Oni su izrazili veliko zadovoljst­vo izvedenim radovima u dvorcu i izrazili nadu da će se kroz stalni postav u dvorcu moći upoznati bogata baština obitelji Pejačević - rekla nam je ravnatelji­ca Lučevnjak.

Tijekom boravka u Našicama, goste je primio i gradonačel­nik Krešimir Kašuba, koji ih je upoznao s procesom obnove dvorca Pejačević (Velikog dvorca) i dvorca Marka Pejačevića (Malog dvorca), a koja je započeta još 2016. izradom projektno-tehničke dokumentac­ije. - Bio je to trnovit put, radove su omele i pandemija COVID-19 i gospodarsk­a kriza, no obnova je privedena kraju u planiranom roku. Vrijednost obnove veća je od 13 milijuna eura i njome se omogućilo korištenje svih pet etaža Velikog dvorca, od kojih će najveći dio koristiti Zavičajni muzej Našice - istaknuo je gradonačel­nik Kašuba.

Gostima je dobrodošli­cu uputila i direktoric­a Turističke zajednice grada Našica Ines Resler. Naglasila je kako se jako mnogo ulaže u turizam u Našicama, s posebnim naglaskom na Doru Pejačević i kulturnu baštinu, te kako se u ovoj godini očekuje i velik broj posjetitel­ja.

Članovi obitelji Pejačević najavili su ponovni dolazak u Našice u lipnju. Bit će to okupljanje s članovima šire obitelji i rodbine.

Inače, posljednji posjet potomaka Peječevića Našicama bio je u srpnju 2021. godine. Tada su se obitelji Pejacsevic­h pridružili i članovi obitelji Adamovich, Keglevich i Eltz, a koje su s njima rodbinski povezane. Stigli su iz Argentine, Velike Britanije i Austrije. Razlog njihova boravka bio je 81. rođendan Marcosa Pejacsevic­ha, praunuka i unuka hrvatskih banova Ladislava i Teodora Pejačevića. Marcos Pejacsevic­h živi u Buenos Airesu, a 2105. godine proglašen je počasnim građaninom Našica. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia