Glas Slavonije

Dečak: Dora je nešto što još nismo probali

25. rođendan proslavit će velikim koncertom 25. svibnja na Šalati, a turneju planiraju početi u svojoj Virovitici

- Vladimir GRGURIĆ

REŽIRAO DALIBOR MATANIĆ

Virovitičk­a megapopula­rna rock-grupa Vatra i dalje oduševljav­a svakom objavljeno­m notom i stihom. Ivan Dečak i njegova ekipa jedan su od bendova koji drže hrvatsku rock-scenu na visokoj razini i, ono što ih posebno krasi, uvijek imaju nešto novo i teže tome. Prošli su gotovo cijeli svijet, surađivali s mnogim hrvatskim vrhunskim glazbenici­ma, stvorili megapopula­rne i vrhunske hitove i sada su otvorili novu stranicu svoje iznimno uspješne karijere, prijavivši se na Doru, hrvatsku pjesmu za pjesmu Eurovizije.

Njihov singl ''Slatke suze, gorka ljubav'' baš je ono tipično vatreni, osvaja na prvu i odmah ulazi u uho. Uhvatili smo Ivana Dečaka u trenucima slobodnog vremena i, kao uvijek, širokog srca podijelio je sve ono što Vatru opisuje u prvim danima nove, 2024. i što ih sve kroz nju čeka, a bit će toga jako puno. Uz Doru tu je i proslava 25 godina Vatre, mnogi drugi koncerti i nastupi, uglavnom, kao i uvijek, Vatra će gorjeti punim plamenom cijelu godinu.

▼ Ušli ste u finale Dore, hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, s odličnim singlom ''Slatke suze, gorka ljubav", koji je vaše autorsko djelo. Kako ste se odlučili okušati na Dori ?

- U proteklih smo 25 godina bili posvuda; od promocije albuma nastupom u avionu (let Zagreb/dubrovnik) preko nastupa u spilji Grabovača do dva nastupa u Domu sportova, te akustik nastupa, zajedno s dvadesetak glazbenika u hramu hrvatske glazbe Koncertnoj dvorani ''Vatroslav Lisinski''. Obišli smo i gotovo sve trgove Lijepe Naše, nastupili smo i u svim zemljama bivše države, po Europi i jedno od rijetkih mjesta na kojima se u ovih 25 godina nismo ukazali bila je Dora, pa smo rekli hajde da vidimo što ima tamo. Za sada smo jako zadovoljni, pjesma je dobro primljena, pa ćemo vidjeti.

▼ Rock i kvaliteta glazbe uvijek je osvježenje na Dori, je l' to nešto što bi trebalo proći? - Mi u Vatri skladamo i izvodimo nesvrstanu glazbu. Gdje god ima interesena­ta za našu glazbu, dolazimo sa zadovoljst­vom ju izvoditi. Kako god to završi, mi smo sretni s novi singlom i u njemu uživamo.

▼ Za novi singl napravljen je i sjajan spot. Reci nam nešto više o njemu?

- Spot je djelo Dalibora Matanića. Dobitnik je brojnih filmskih priznanja, a jedno od većih zasigurno je i činjenica da mu se serije prikazuju na Netflixu, rame uz rame s najboljim serijama svjetske produkcije. Zadovoljst­vo je bilo raditi s njim i spot je doista na visokoj razini i mi smo sretni i ponosni.

▼ Pred vama je veliki jubilej, 25 godina Vatre i megakoncer­t baš 25. svibnja na zagrebačko­j Šalati. Prelijepe su to vatrene godine u kojima ste oduševljav­ali publiku vrhunskim skladbama, predivnim suradnjama i odličnim koncertima...

- U dobrom društvu vrijeme leti. Kako nam je ove godine 25. rođendan, odlučili smo cijelu godinu slaviti, kako i dolikuje Slavoncima. Također, plan je slavljenič­ku turneju započeti iz naše rodne Virovitice. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome, a ako ne, kupi kartu pa navrati, rođendan je na Šalati 25. svibnja.

▼ Osim pripreme za slavljenič­ki koncert, kakav je prvi dio godine, što se još priprema?

- Ova je godina započela radno, trenutno smo okupirani stvarima oko Dore, usporedno u studiju snimamo nove materijale za 11. studijski album. Nakon Dore okrećemo se Šalati i svim ostalim koncertnim aktivnosti­ma. Zapravo jedva čekamo da se to sve zavrti. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia