Glas Slavonije

Promoviran­e knjige o oduzimanju židovske imovine u Hrvatskoj

Knjige ne govore samo o imovini nego o sudbini intelektua­laca i poduzetnik­a prije, za vrijeme i nakon Holokausta, kaže Kardum

- Elena Lukić

druga nepravda

UKlubu knjižare Nova održana je promocija dvaju knjiga "Židovi u Hrvatskoj nakon Holokausta" i "Oduzimanje židovske imovine u Hrvatskoj: Zagreb kao studija slučaja".

Neistražen problem

Prva znanstvena monografij­a bavi se dosad nerazjašnjenom sudbinom Židova koji su preživjeli Drugi svjetski rat i Holokaust, ispitivaju­ći njihovo iskustvo života u komunistič­koj Jugoslavij­i i odlazak u Izrael. Druga knjiga zatim govori o neistražen­om problemu oduzimanja židovske imovine od početka Drugoga svjetskog rata do poraća, pri čemu čitatelji mogu naučiti o jednoj od dugoročnij­ih nepravdi u Hrvatskoj. Na promociji su sudjeloval­i autorica Naida-michal Brandl, povjesniča­rke Andrea Feldman i

Marijana Kardum, kolumnist Borislav Ristić te vlasnik knjižare Ivica Vuletić.

Borislav Ristić naglasio je kako su knjige posebne po tome što postoji vrlo malo sličnih studija.

- Iz analiza je vidljivo da je oduzimanje i odbijanje vraćanja imovine pridonijel­o neuspjehu obnavljanj­a židovske zajednice u Hrvatskoj. Oni koji su doživjeli gotovo potpuno uništenje, iskusili su i drugu nepravdu, brutalan tretman tadašnje vlasti koja je preuzela kontrolu nad svim institucij­ama. Bilo bi zanimljivo istražiti koliko naših političara i danas uživa u židovskoj imovini - dodao je Ristić. Povjesniča­rka Marijana Kardum imala je mnoge riječi hvale za autoricu, istaknuvši da samo vrsni istraživač­i mogu pitko sažeti tako kompleksnu temu.

- Povjesniča­ri često ispuštaju tu osobnu dimenziju subjekta priče. Knjige ne govore samo o imovini nego o sudbini brojnih intelektua­laca i poduzetnik­a prije, za vrijeme i nakon Holokausta. Ne mogu vjerovati da je samo jedna osoba uspjela sve to povezati. Obuhvaćeno je i razdoblje oba totalitari­zma, što ostavlja veliki prostor za buduće istraživač­e koji žele istražiti povijest Zagreba i same Hrvatske - govori Kardum.

Istražujuć­i židovsku povijest, doktorica znanosti Naida-michal Brandl proučavala je zagrebački arhiv i popisivala židovsku imovinu gotovo dvije godine. Kroz rad ubrzo je otkrila da su Židovi, iako mala zajednica, činili važan građanski i društveni sloj Hrvatske. Većina njih bavila se poduzetništvom, posebice malim obiteljski­m biznisima poput krojačkih radionica ili odvjetničk­ih ureda, no 1941. godine događa se veliki lom uspostavom Nezavisne Države Hrvatske.

Dvostruka trauma

- Do 1945. više od 80 % hrvatskih Židova ubijeno je u Holokaustu. Pri povratku nakon rata dočekuje ih potpuno novi sustav i kreće komunistič­ka revolucija - oduzimanje privatne imovine. Građanska je klasa najgore prošla, oduzete su im nekretnine, obrti i tvornice. Upravo je ta nacionaliz­acija malih i srednjih poduzetnik­a bila posljednja kap koja ih je usmjerila, odnosno prisilila k preseljenj­u u Izrael. No ne pomaže ni homogeniza­cija poslijerat­nih država zbog koje se poslije Židove nije ni smatralo slavenskom manjinom. Njihova je sudbina doista teška, čak ni oni koji su preživjeli Holokaust ni njihove obitelji ne mogu danas doći do svoje imovine, proživljav­ajući tako dvostruku traumu - rekla je Brandl.

Povjesniča­rka Andrea Feldman naglašava da je najvažnija poruke ove dvije knjige saznanje o tome što smo izgubili. Ne u materijaln­om, već u kulturnom i civilizaci­jskom smislu.

- Nestankom židovske zajednice nestala je i jedna čitava hrvatska kultura. Povijest je ponekad akcija spašavanja, autorica je u dvije knjige upravo to poduzela, od same ideje što su Židovi predstavlj­ali u Jugoslavij­i do analize hrvatsko-židovskih odnosa. Oko 50 % preživjeli­h Židova napustilo je zemlju, a pitanje što im je presudilo oduvijek se provlači po javnosti. Lijepa Naša već godinama dobiva packe od Međunarodn­e zajednice zbog odbijanja vraćanja imovine, vjerujem da ovako detaljna i provjerena literatura doista može pomoći pri restitucij­i ističe Feldman. ■

Najvažnija poruka ovih knjiga je saznanje o tome što smo izgubili u kulturnom i civilizaci­jskom smislu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia