Glas Slavonije

Bit će gol ili dva razlike. Vjerujem, za Hrvatsku

Mađari počeli naplaćivat­i svoj rad u rukometnim akademijam­a, smatra igrač NEXE-A koji je pet godina proveo u Veszpremu

- Krešimir LACKOVIĆ

Svaki siječanj od 2010. do 2021. godine Manuel Štrlek provodio je u kadru hrvatske rukometne reprezenta­cije koja je tada igrala na velikim natjecanji­ma. Iznimka u tom razdoblju bio je siječanj 2020., kada je Hrvatska osvojila posljednju medalju, nakon što je u finalu EP-A poražena od Španjolske.

Dobra budućnost

Nakupio je danas iskusni 35-godišnji igrač NEXE-A medalja i pojedinačn­ih nagrada. Na svom prvom EP-U, u Austriji 2010., osvojio je srebrnu medalju, a bio je tada proglašen i najboljim lijevim krilom prvenstva. Osvojio je još četiri bronce, dvije na europskim prvenstvim­a, u Srbiji 2012. i Poljskoj 2016., jednu na Svjetskom prvenstvu u Španjolsko­j 2013. i Olimpijski­m igrama u Londonu 2012.

Danas prati reprezenta­tivne nastupe svojih prijatelja i bivših suigrača, odašiljući isključivo pozitivne recenzije.

- Užitak mi je gledati ove nove igrače. Mislim da smo dobili momčad za iduće godine. Bilo je kritika nakon susreta s Austrijom, ali ona je pokazala da igra dobar rukomet i da sve reprezenta­cije koje su se plasirale u drugi krug imaju kvalitetu - pričao je Štrlek na putu prema Sloveniji, gdje se jučer autobus s igračima NEXE-A polagano probijao kroz snijeg. Ističe što ga je najviše oduševilo.

- Igra naših trojki u paru. Bilo da je riječ o Srni i Načinoviću, bilo o Srni i Kušanu. Odlično su upareni i time smo također dobili rješenja za ubuduće. Primijećen­o je da igramo puno brže negoli prijašnjih godina. Problem je i dalje stvoriti višak za krila, čak i u situacijam­a kada imamo igrača više? - Općenito smo zabili dosta golova, a ne može se reći da nema golova s krila. Lopta, istina, više ide na našu desnu stranu, ali mislim da nam ne nedostaje raznovrsno­sti u napadu. Nezaobilaz­no je spomenuti i mlađeg mu suigrača iz NEXE-A Dominika Kuzmanović­a. - Svima koji prate NEXE njegove obrane nisu iznenađenj­e i mislim da ih može nastaviti prikazivat­i u kontinuite­tu. Jako je posvećen i to mu se isplatilo. Istaknuo bih i njegova vršnjaka Mateja Mandića. Sjajno brani u Ligi prvaka u Zagrebu i mislim da imamo odličan mladi vratarski par za sljedećih desetak godina.

Gol-dva razlike

U subotnje popodne Hrvatska igra protiv Mađarske, gdje je Štrlek prije dolaska u Našice proveo pet godina igrajući za veliki Veszprem.

- Prenijeli su dva boda, a i dalje imaju visoke ambicije, bez obzira na poraz od Austrije. Imaju dosta mladih igrača, počeli su naplaćivat­i rad i ulaganje u svojim rukometnim akademijam­a.

Najviše pogodaka daju s crte. Bence Bahidi najbolji je strijelac.

- Očekivano, s obzirom na to da im je izbornik Španjolac Chema Rodriquez. Njeguju posebno tu igru "dva na dva". Vjerujem da naša obrana to može zaustaviti.

Novi su i vratari.

- Palasics je generacija naših Mandića i Kuzmanović­a. Prošao je Veszpremov­u akademiju, izabrao je svoj put, sada je u Španjolsko­j. Perspektiv­an je vratar, vidjet ćemo dokle će dogurati, ali, po meni, naši mladi vratari imaju veći potencijal.

Što treba Hrvatska najviše za pobjedu nad Mađarima? - Prenijeti energiju kakvu smo imali protiv Francuske. Dobru obranu, koja će pomoći i našim vratarima. Neće to biti lagana utakmica. Gol ili dva razlike. Vjerujem, za Hrvatsku - zaključio je Štrlek. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia