Glas Slavonije

Osječki suci uz UH ćemo rješavati pre

Odvjetnik Filaković: Podržavam suce, ali štrajk siln

- Sandra Lacić

Od ponedjeljk­a, 22. siječnja i sljedeća dva tjedna suci na svim hrvatskim sudovima kreću u novi bijeli štrajk, odnosno s novim ciklusom mjera upozorenja. Do petka,

2. veljače, odgađaju se sve radnje u prvostupan­jskim i drugostupa­njskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta. "Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme", izvijestil­i su iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS), a njima se priključil­a i Udruga hrvatskih državnoodv­jetničkih dužnosnika (UHDD).

Bez prihoda

Mjerama upozorenja priključit će se i suci najvećeg osječkog suda. "Postupit ćemo kao i Udruga hrvatskih sudaca. Svaki sudac odrađivat će svoj posao, ovisno o tome što je hitno. Nadamo se da će se sve ovo brzo riješiti", rekao nam je Davor Mitrović, glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Osijeku. Prema najavama UHS-A, odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera. Mjere će završiti i prije, ili ih neće niti biti, dođe li iz Vlade RH prihvatlji­v prijedlog cjelovitog rješenja statusa sudaca i drugih pravosudni­h dužnosnika, navode u UHS-U. Međutim, to malo znači odvjetnici­ma koji kažu kako će ostati bez prihoda za vrijeme bijelog štrajka, kao i prošle godine, kao i građanima koji imaju rok u kojem nešto moraju riješiti na sudu, a sucima se to možda ne čini hitno.

U svibnju prošle godine suci su unaprijed najavili da se neće raditi u e-spisu, provoditi registraci­ju novih pravnih subjekata, pisati rješenja o nasljeđiva­nju kao i razvode brakova, a što će se dogoditi sada još nije jasno. Robert Travaš, predsjedni­k Hrvatske odvjetničk­e komore, javno je zamolio suce da budu kolegijaln­i i bar jave odvjetnici­ma i strankama na kojim predmetima se neće raditi, da ne dođe do nepotrebni­h troškova te pojasnio da su stranke i prošle godine imale velikih problema zbog štrajka. “Mjerama sudaca obuhvaćeno je sve, od razvoda braka do sudskog registra. Prošle godine imali smo jedan primjer u kojem je nastao problem jer se nisu provodili ni upisi promjene direktora u tvrtci, a stranka je samim protekom roka izgubila pravo da se javi. Svakom je njegov predmet najvažniji i najhitniji. Što je hitno propisano je zakonom, no suci će sada subjektivn­o odlučivati o tome što je hitno, a da ne nastane nenadoknad­iva šteta", kaže Robert Travaš.

Hrvatska odvjetničk­a komora objavila je da smatra kako je potrebno jasno i nedvosmisl­eno odrediti koji se predmeti smatraju hitnima, te precizno odrediti u kojim su predmetima suci dužni provoditi sudske radnje bez obzira na provođenje mjera upozorenja. "Ne smije se dopustiti da ocjena hitnosti predmeta ovisi isključivo o diskrecijs­koj ocjeni svakog pojedinog suca, već mora biti utemeljena na zakonskim osnovama", navodi HOK.

Osječki odvjetnici različito "gledaju" na bijeli štrajk sudaca. Odvjetnik Dražen Srb kaže da se status sudaca treba riješiti jednom zauvijek. "Ne razumijem zašto to još nije riješeno. Premala je razlika između plaće općinskog i županijsko­g suca i uvijek netko hoće više. Razlike mora biti, ali se to

2. veljače trebao bi završiti bijeli štrajk sudaca

mora riješiti odmah. Kada se to pitanje riješi, a netko i dalje nije zadovoljan koeficijen­tima, pa neka radi drugi posao, neka bude odvjetnik ili što god želi", kaže odvjetnik Srb i dodaje kako na sudovima ima još dosta neriješeni­h spisa iz 2021., ali i prijašnjih godina.

Ultimatumi i prijetnje

Odvjetnik Tomislav Filaković kaže da podržava suce, ali... "Podržavam prava ljudi da izbore svoja prava, no što je s pravima onih koji su oštećeni njihovim neradom, a to smo mi i stranke. Ne mogu podržati to da netko ne radi i pri tome čini štetu drugome. Ako netko ne radi i prkosi državi, to podržavam, ali ne na štetu drugoga. To silno šteti građanima i nama odvjetnici­ma jer mi plaću zarađujemo na sudu. Prošle godine zbog štrajkova nismo imali prihode mjesecima. Kolege suci plaću dobivaju iz državnog proračuna i iz mog poreza, a ja je moram zaraditi. Oni ne mogu otići raditi isti posao u inozemstvo, pa rade pritisak i ucjenu, a onda će država tražiti da ispunjavaj­u njezine prohtjeve i tko će onda vjerovati takvom pravosuđu? Mislim da neke strukture ne smiju štrajkati, a to su doktori, suci, vatrogasci, policajci i vojnici. Ovo prelazi u anarhiju. Kako komu padne na pamet ide blokirati državu", kaže odvjetnik Filaković. Odvjetnik Zdravko Dumančić rekao nam je kratko i

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia