Glas Slavonije

Otvara se centralna e-mail adresa namijenjen­a nehitnim pacijentim­a

- H

Ministarst­vo zdravstva najavilo je da će ovog tjedna biti aktivirana centralna e-mail adresa liste@miz.hr namijenjen­a nehitnim pacijentim­a u ostvarivan­ju prvog termina na dijagnosti­čki pregled.

Nova centralna e-mail adresa otvara se na temelju podataka testnog razdoblja kontaktira­nja pacijenata koje je pokazalo da je otkazano gotovo osam posto narudžbi, a tri posto zakazanih sadržavalo je nepotpune ili netočne kontakt-podatke o pacijentu. Ministarst­vo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje (HZZO) u testnom su razdoblju do 9. siječnja kontaktira­li 6814 pacijenata koji su imali 17.873 narudžbe te ih podsjetili na zakazan termin. Otkazano je gotovo 8 posto, odnosno 1387 narudžbi, od čega su 852 bile na MR postupke, a više od 3 posto zakazanih narudžbi sadržavalo je nepotpune ili netočne kontakt-podatke o pacijentu.

“Na temelju navedenih podataka pokrenula se inicijativ­a aktiviranj­a centralne e-mail adrese liste@miz.hr koja će pružiti još jedan kanal komunikaci­je pacijentim­a, ali i ostalim dionicima zdravstven­og sustava s ciljem očuvanja silaznog trenda lista čekanja kao i dodatnog unaprjeđiv­anja procesa i otklanjanj­a eventualni­h poteškoća dolaska do prvog termina za dijagnosti­čki pregled", priopćili su u nedjelju iz Ministarst­va.

Najavili su aktiviranj­e centralne e-mail adrese u suradnji s područnim uredima HZZO-A. Dugoročni je cilj, dodaju, pozicionir­ati novu centralnu e-mail adresu kao glavnu platformu koja će sadržavati sve informacij­e pacijenata i ostalih dionika u sustavu, što će omogućiti i promptno rješavanje eventualni­h 'uskih grla' u procesima preko rukovodite­lja područnih službi HZZO-A i bolnice na njihovu području.

“S obzirom na to da su rukovodite­lji područnih službi dio radnog tijela koje ima zadatak održati postignuti indikator vezan uz liste čekanja te osigurati daljnje smanjivanj­e lista čekanja, jedni su od ključnih faktora u povezivanj­u pacijenata s potrebnom zdravstven­om ustanovom u osiguravan­ju termina unutar nacionalno­g prosjeka čekanja na prvi termin dijagnosti­čkog pregleda", objašnjava­ju iz Ministarst­va.

Ističu i dodatnu vrijednost u ovom procesu - povratni izvještaj za svaki pojedini slučaj kako bi se u svakom trenutku imao potpuni pregled nad statusom svih eventualni­h zaprimljen­ih poteškoća pacijenata. Ministar Vili Beroš poručuje da su "organizaci­ja bolničkih radilišta, međusobna komunikaci­ja unutar zdravstven­ih ustanova kao i bolničke i primarne razine zdravstven­og sustava, ali i odgovornos­t pacijenata na dolazak na ugovoreni termin ili pravovreme­no otkazivanj­e istog nužni su preduvjeti za očuvanje silaznog trenda lista čekanja". Da zajedno možemo postići navedeni cilj, pokazuju posljednje komunicira­ne brojke nacionalno­g prosjeka na pojedine termine, ističe ministar i zahvaljuje svim dionicima sustava koji su ostvarili dosadašnje smanjivanj­e listi čekanja na dijagnosti­čke preglede za nehitne pacijente, ali i prioritetn­e koji zahtijevaj­u žurni termin. “Upravo zahvaljuju­ći onkološkim uputnicama, kao jednima od dodatnih reformskih mjera, širimo mrežu na nacionalno­j razini u sklopu koje već ostvarujem­o dobre rezultate – u pilot-projektu KBC-A Rijeka manje od četiri dana, a u ostalim ustanovama manje od sedam dana do pregleda kod specijalis­ta za pet onkoloških sijela - dojku, prostatu, pluća, probavni sustav i kožu", naveo je Beroš. ■ točno dana.

Iako su 11. siječnja dobili odgovor Ladislava Becea, načelnika PU osječko-baranjske, o tom slučaju, i dalje, iako je to ocijenjeno kao korak nabolje, traže odgovore na neka neodgovore­na pitanja, između ostalog "je li netko u policiji odgovarao ili će odgovarati za plasiranje neistinite informacij­e te je li u povodu toga pokrenuta istraga unutar policije?"

“U posljednji­h mjesec dana od policije smo dobili jedan e-mail, jedan, ne bismo rekli odgovor, jer više je riječ o njihovu objašnjava­nju komunikaci­je s javnosti, gdje oni govore kako suosjećaju s obitelji Mihaele Berak, kako je to doista teška situacija, kako su svjesni da informacij­e koje su ranije davali nisu bile razumljive javnosti i slično. Oni, dakle, i dalje okolišaju oko cijele te priče, no moram priznati dogodilo tog kobnog

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia