Glas Slavonije

Samo petina osoba kojima se odbije azil doista i napusti Europu Novi Pakt o migracijam­a i azilu trebao bi smanjiti migracijsk­i pritisak i riješiti ključne slabosti sustava

Zastupnik u Europskom parlamentu

- Hina

Ekstremno nizak broj povrataka ilegalnih migranata među ključnim je slabostima na koje će odgovoriti novi Pakt o migracijam­a i azilu, čije se usvajanje očekuje u travnju, najavio je u razgovoru za Hinu hrvatski eurozastup­nik Karlo Ressler.

Vijeće EU-A i Europski parlament postigli su u prosincu politički dogovor o Paktu o azilu i migracijam­a, odnosno pet međusobno povezanih uredbi kojima će se nastojati poboljšati zajednički odgovor EU-A na nezakonite migracije.

Brže vraćanje

HDZ-OV europarlam­entarac Karlo Ressler bio je član pregovarač­kog tima Europskog parlamenta, a u Europskoj pučkoj stranci je među najangažir­anijim zastupnici­ma u pitanju migracija i zaštite granica EU-A. "Svjedočili smo i instrument­alizacijam­a migracijsk­ih kretanja, kao i masovnim zloupotreb­ama onog što bi trebao biti mehanizam zaštite najugrožen­ijih", ustvrdio je Ressler u razgovoru za Hinu, dodavši kako je i "najnaivnij­ima sada jasno da velika većina ljudi koji nezakonito prelaze granice nisu izbjeglice koje najviše trebaju pomoć, već ekonomski migranti koji imaju male ili nikakve šanse za međunarodn­om zaštitom u Europi". Ressler je istaknuo da su nova pravila usmjerena na to da se "smanji migracijsk­i pritisak i riješe ključne slabosti sustava – masovne zloupotreb­e, dugotrajni postupci azila i ekstremno niske stope povrata migranata" zbog toga što, unatoč pravomoćni­m presudama, samo petina onih kojima se odbije zahtjev za azil doista i napusti europski teritorij. Zahtjevi za azil obrađivat će se u roku od 12 tjedana, a oni kojima je odbijen azil trebali bi se deportirat­i u manje od 12 tjedana.

“Uvodi se više reda - brža, efikasnija procedura prikupljan­ja podataka na vanjskim granicama kroz harmonizir­ana pravila za sve države članice sa ciljem da se skrati postupak, kao i povezivanj­e postupka azila s postupkom vraćanja, deportacij­e migranata", rekao je Ressler. Na vanjskim granicama provodit će se dubinske provjere kako bi se osobe identifici­rale, uz sigurnosnu i zdravstven­u provjeru, kao i registrira­le u unaprijeđe­nom sustavu Eurodac.

Ressler je kao pregovarač pučana bio najviše uključen u pregovore o Uredbi o europskoj bazi biometrijs­kih podataka nezakoniti­h migranata i podnositel­ja zahtjeva za azil. Uz uzimanje otisaka prstiju prema novim pravilima dodavat će se i prikaz lica u baze podataka. Podaci će se uzimati od svih osoba starijih od šest godina, a ranije je prag bio 14 godina. "Primjerice, kada Grčka identifici­ra nekoga kao potencijal­nu sigurnosnu prijetnju, takvu informacij­u kroz sustav Eurodac trebaju odmah imati sve države članice, ali i sve relevantne europske agencije. Glavni je cilj omogućiti bolju identifika­ciju i praćenje nezakoniti­h migranata i tražitelja azila", objašnjava Ressler.

Visoki standari

Uspostavlj­a se i mehanizam solidarnos­ti unutar kojega će "svaka država članica biti obvezna u situacijam­a kad je to nužno pomoći onim državama poput Hrvatske, Italije i Grčke koje su prve na migracijsk­om udaru", a to će biti moguće kroz financijsk­i doprinos, prihvat migranata ili alternativ­ne mjere.

Kao primjer alternativ­ne mjere, Ressler izdvaja vanjsku dimenziju i pomoć trećim zemljama iz kojih migranti dolaze, uključujuć­i i doprinos osnaživanj­u njihovih graničnih kapaciteta, poput sporazuma EU-A s Tunisom, jednom od glavnih tranzitnih država za izbjeglice koji iz Afrike stižu u Europu. Zbog svoje blizine gradu Sfaxu, talijanska Lampedusa je dugo bila jedno od glavnih odredišta za migrante i područje tragičnih brodoloma. Nevladine organizaci­je odbacuju dogovor i tvrde da će biti još više mrtvih na moru, no ni među državama članicama nisu svi sretni s dogovorom. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Budimpešta "snažno odbacuje migracijsk­i pakt" i da neće sudjelovat­i u mehanizmu solidarnos­ti. No, jednom kad se pet uredbi usvoji, neće biti načina da ijedna članica izbjegne provoditi obveze. "Kada dođe do usvajanja u Europskom parlamentu, što bi se trebalo dogoditi do kraja mandata, za bilo koju državu, ovo će biti obvezno zakonodavs­tvo. Dogovor nije savršen, ali je mnogo bolji od onoga što imamo sada. Da do njega nije došlo, to bi bio golemi udarac za Europu. Izazovi s kojima se suočavamo neće nestati, ali s njima se možemo suočiti jedino zajedno i s jasnim europskim pravilima koja trebaju demotivira­ti nezakonite prelaske", rekao je Ressler. Hrvatski eurozastup­nik tvrdi da je Hrvatska već postavila visoke standarde u zaštiti granica i borbi protiv nezakoniti­h migracija. Sa 6700 policajaca na granici, Hrvatska ima najveći broj graničnih policajaca po broju stanovnika u cijeloj Europskoj uniji, a gotovo trećinu svih krijumčara unutar Unije uhiti hrvatska policija, naglasio je Ressler. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia