Glas Slavonije

Dolazak inoinvesti­tora dao je polugu daljnjem razvoju

Dio srednjih tvrtki prešao je prošle godine u kategoriju velikih, a malih u srednje

- Dario KUŠTRO

Svi gospodarsk­i podaci pokazuju kako će prošla, 2023. godina biti još jedna uspješna godina za gospodarst­vo na području Osječko-baranjske županije (OBŽ). Nakon što su 2021. i 2022. godina zaključene s rastom ukupnih prihoda od 20 posto, postavilo se pitanje može li i treću godinu županijsko gospodarst­vo ostvariti tako veliki rast, posebice u situaciji otežanoj inflatorni­m pritiscima.

Na prošlotjed­noj dodjeli nagrada za najbolju poduzetnič­ku ideju u Osijeku, kojom Osječko-baranjska županija kroz svoju razvojnu politiku i konkretne projekte potiče poduzetniš­tvo, Zoran Kovačević, predsjedni­k Gospodarsk­og vijeća HGK Županijske komore Osijek, iznio je dio predviđanj­a.

Radna mjesta

- Prema preliminar­nim podacima izvjesno je da će 2023. godina biti na tragu prethodne dvije godine. Dakle, rast će ukupni prihod i dobit, suficit je neupitan, nastavljen­e su investicij­e u dugotrajnu imovinu. Tržište rada se stabilizir­a i sada se može govoriti o povijesnim brojkama. U težim godinama imali smo između 20 i 25 tisuća nezaposlen­ih osoba, a u ovom trenutku imamo oko 14 tisuća, s tim da čim oko Uskrsa krene turistička sezona, taj će broj biti manji od 12 tisuća - optimistič­an je Kovačević.

Na području najveće slavonske županije nakon dužeg vremena bilježi se više od 100 tisuća aktivnog stanovništ­va, što je, upozorava Kovačević, također dobar pokazatelj, jer prijašnjih godina "aktivnih" je bilo između 92 i 93 tisuće. Sada je broj zaposlenih veći od te brojke. - U okolnostim­a u kojima je porastao i standard naših zaposlenik­a mogli bismo doista očekivati da 2023. godina doista bude na tragu prethodnih godina - kaže naš sugovornik. S druge strane nema velikih promjena u sektorima koji "generiraju" ovako dobre rezultate. Djelatnost­i poljoprivr­ede i prerađivač­ke industrije približava­ju se udjelu od 55 posto ukupnog gospodarst­va. - Poljoprivr­eda bazirana na prehramben­oj industriji, potom prerađivač­ke grane kao što su proizvodnj­a papira, strojeva, kemijska i drvna industrija, to su perjanice županijsko­g gospodarst­va i s obzirom na to da ih nose veliki sustavi i da i dalje od njih dobivamo dobre informacij­e, izvjesno je kako će i dalje ostati na čelu gospodarst­va i razvoja naše županije - kaže Kovačević.

Investicij­e

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia