Glas Slavonije

I DALJE POZITIVAN IZVOZNI REZULTAT

-

U izvoznom smislu prošle godine bilježi se, kako kaže Kovačević, “kvalitetno restruktur­iranje” zemalja s kojima smo imali najbolju vanjskotrg­ovinsku razmjenu. Što znači da Italija i Njemačka više nisu na prvim mjestima. “Postoje izvjesni problemi u njihovu gospodarst­vu, te se naš izvoz preorijent­irao na tržišta Mađarske i Austrije. Pojačana je razmjena s tržištima susjednih nam Srbije te Bosne i Hercegovin­e. Ukupno gledano, i u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni ćemo i dalje ostvariti znatan suficit”, najavljuje Kovačević. Prema podacima FINA-E, županijski prihodi od prodaje roba i usluga u inozemstvu u 2022. godini su iznosili 8,21 milijardu, a uvoz je iznosio 6,40 milijardi kuna. Pozitivan trgovinski saldo iznosio je 1,81 milijardu kuna.

Investicij­a američkog, a potom najava njemačkog kapitala u proizvodne pogone u Osijeku novi su elementi koji će poboljšati element koji je ovdje nedostajao, a to je poduzetnič­ka klima.

- To je nešto što je potrebno gospodarst­vu. Zalaganjem lokalnih vlasti strani investitor­i su prepoznali Osječko-baranjsku županiju i njezino gospodarst­vo kao potencijal. Neizbježno je, u uvjetima kada oni počnu funkcionir­ati, kako će pridonijet­i direktnom razvoju kroz vlastito poslovanje, a onda ono što očekujemo, a to je pritisak imigracije kada je u pitanju zapošljava­nje, i činjenica

Investicij­a američkog te najava njemačkog kapitala u pogone u Osijeku poboljšat će poduzetnič­ku klimu

je da će taj dio bio neizbježan u kontekstu neke kooperants­ke suradnje. Dakle očekujemo razvoj i vrlo snažnu polugu da je gospodarst­vo osječko-baranjske županije mjesto gdje treba ulagati kaže Kovačević.

I još jedan detalj koji je važan za gospodarsk­i krvotok ove županije - izvjesno je kako imamo znatan broj srednjih tvrtki koje su prema traženim pokazatelj­ima (ukupni prihod, broj zaposlenih, vrijednost kapitala) prešle u kategoriju velikih, te malih koje su prešle u srednje velike. Time se popravlja sadašnji disbalans prema kojemu je ovo gospodarst­vo uvelike ovisilo o poslovnim rezultatim­a nevelikog broja velikih poslovnih subjekata. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Zoran Kovačević
Zoran Kovačević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia