Glas Slavonije

Osječki plemić ostavio u nasljeđe i crnu svinju

Obitelj Pfeiffer imala je krajem 19. i početkom 20. stoljeća veliko značenje za razvitak gospodarst­va ovoga područja

- Darko PEJIĆ

Udruga Korijeni pustare Antunovac organizira­la je u Staroj pekari izložbu "Fajferica se vraća kući" i okrugli stol s vrhunskim stručnjaci­ma iz različitih područja koji su govorili o svinji fajferici i vezanim temama. Korijeni pustare uporni su u njegovanju baštine i čuvanju uspomena na život na nekadašnji­m pustarama, istaknuli su predsjedni­ca Udruge Kristina Delalić Vetengl i članovi Udruge Branko Vadlja i Ivan Kastel.

Crna slavonska svinja nastala je križanjem na imanju grofa Dragutina Karla Leopolda Pfeifera Orlovnjak blizu Osijeka, te se zbog toga često u narodu naziva i Pfeiferova svinja ili fajferica. Kristina Delalić Vetengl zahvalila je svim sponzorima i donatorima, a u ovoj prigodi posebice Gradu Osijeku, OPS ćini Antunovac i Akademiji za umjetnost i kulturu, koji su omogućili održavanje ove izložbe kojom su organizato­ri željeli podsjetiti na ovu iznimnu hrvatsku autohtonu pasminu svinja, ali i prisjetiti se života kakav je nekad bio na pustarama te podsjetiti na zdravu prehranu domaćim proizvodim­a.

- U nizu zaboravlje­nih osoba mađarskog, njemačkog ili austrijsko­g podrijetla koje su svojim djelovanje­m obilježile dio povijesti istočne

Hrvatske nalaze se i članovi obitelji veleposjed­nika i trgovaca Pfeiffer, od kojih su neki zaslužili i plemićke titule. Tek će dobri poznavatel­ji gospodarsk­ih prilika ovoga područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća imati predodžbu o značenju koje je obitelj Pfeiffer imala za razvoj gospodarst­va, a posebno uzgoja stoke. No kod starijeg je stanovništ­va još živo sjećanje na svinje fajferice, koje su uzgojene upravo na posjedu ove obitelji nedaleko od Osijeka. Tako je u kolektivno­m pamćenju ostala ova obitelj koja je prije 150 godina za crnu slavonsku svinja, zbog njezine plodnosti i mesnatosti, na Svjetskoj izložbi u Beču 1873. osvojila zlatnu medalju za kvalitetu - kazala je Delalić Vetengl. Na okruglom su stolu govorili Dominik Knežević, predsjedni­k Udruge uzgajivača crne slavonske svinje - Fajferica, dr. sc. Marija Hefer istaknula je nutritivne vrijednost­i masti i mesa fajferice, dr. sc. Goran Kušec naglasio je potencijal­e fajferice za proizvodnj­u tradicijsk­ih suhomesnat­ih proizvoda, dr. sc. Vladimir Margeta izlagao je o povijesno-tradicijsk­om kontekstu fajferice, dr. sc. Boris Lukić o genetskoj vrijednost fajferice, a dr. sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanj­e HAPIH-A, o značenju uzgojnog programa u budućem razvoju fajferice.

Vadlja zahvaljuje na ustupljeni­m fotografij­ama obiteljima Doležal, Barinić i Ferenko. ■

1873. fajferica je nagrađena zlatnom medaljom za kvalitet na Svjetskoj izložbi u Beču

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia