Glas Slavonije

Novac je u Riznici, ali ipak pripada školama

-

Izvještava­li smo mnogo puta o lijepim i dobro posjećenim božićnim i inim sajmovima u većini osječkih osnovnih škola. U pravilu organizira­le su ih školske učeničke zadruge kojima je to bila prigoda predstavit­i i ponuditi na prodaju rukotvorin­e koje su za tu prigodu izradili učenici - članovi zadruge. Svoje su rukotvorin­e nudili i na sajmovima u prigodi dana gradske četvrti odnosno mjesnog odbora. Takve aktivnosti rezultiraj­u prikupljan­jem financijsk­ih sredstava, koje se u zadrugama namjenski koriste za sljedeće aktivnosti, nabavu repromater­ijala i slično. Međutim, dojavili su nam, gotovo istodobno iz dvije osječke škole, kako su sve iznose sa svojih računa morali proslijedi­ti u blagajnu Grada Osijeka. Pitaju zašto i hoće li to ugroziti djelovanje školskih učeničkih zadruga.

Odgovor smo potražili u gradskoj upravi, gdje prije svega skreću pozornost na postojanje jedinstven­e Riznice.

“Na temelju članka 50. Zakona o proračunu ("Narodne novine" br. 144/21) i članka 19. točke 2. Statuta Grada Osijeka (Službeni glasnik Grada Osijeka br. 6/01, 3/03, 1A/05, 2/09, 9/09, 13/09, 9/13, 12/17, 2/18, 2/20, 3/20, 4/21 i 5/21-pročišćeni tekst) Gradsko vijeće Grada Osijeka na 9. sjednici održanoj 28. lipnja 2022. godine donijelo je Odluku o uvođenju Riznice Grada Osijeka. Odlukom se uveo sustav rizničnog poslovanja na razini proračuna i proračunsk­ih korisnika Grada Osijeka, koji se temelji na jedinstven­om računovods­tveno-informatič­kom sustavu, s ciljem stvaranja pretpostav­ki za učinkovito upravljanj­e ukupnim proračunsk­im sredstvima i obavljanja poslovanja preko jedinstven­og računa Riznice Grada Osijeka", pojašnjava­ju u Gradu, te dalje nastavljaj­u: "Poslovanje u Riznici obavlja se na način da se svi prihodi i primitci proračuna i proračunsk­ih korisnika uplaćuju na jedinstven­i račun Riznice i sva plaćanja izvršavaju se s tog računa, dok su se računi proračunsk­ih korisnika zatvorili u cijelosti. Sukladno s tim, ne postoji model gotovinsko­g plaćanja, sve se treba uplatiti u Riznicu. Škola treba planirati svoje aktivnosti, odnosno prihode i rashode te sve predviđeno svojim planom mogu i ostvariti, naravno preko Riznice. Dakle, pojednosta­vljeno, ako su planirali kupnju materijala, opreme, odlazak na izlet i slično, naravno da navedeno (planirano) mogu ostvariti, ali preko Riznice", odgovaraju iz gradske uprave.

Dakle, novcem školskih zadruga nitko drugi ne raspolaže, niti ga može iskoristit­i, samo ga čuva netko drugi. Kao kada netko položi svoju štednju u banku.

Osnovne škole kojima je Grad Osijek osnivač proračunsk­i su korisnici Grada Osijeka, a 13 škola ima svoju zadrugu. D. Kuštro ■

Novcem školskih zadruga nitko drugi ne raspolaže, niti ga može iskoristit­i, samo ga čuvaju u - Riznici

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia