Glas Slavonije

Jednom godišnje svi nose kariranu košulju

-

“Treći je petak u siječnju rezerviran za Dan kariranih košulja. Jubilarni, peti, put održan je u petak, 19. siječnja. Zašto u Elektroteh­ničkoj i prometnoj školi obilježava­mo taj dan? Svi su razlozi jednostavn­i, meki, topli i ugodni, kao i karirana košulja. Ideja je potekla od nastavnice Engleskog jezika Željke Getoš, a prigrlili smo je svi. Gotovo svi je imamo u ormaru, bila ona naša vlastita, bila naslijeđen­a od starijeg brata ili nekog drugog člana obitelji - grije nas ljubavlju i uspomenama. Dobra je za školu, posao, izlazak, kazalište. Svakom dobro stoji. Izrađuje se u toliko varijanti da može pokriti zaista svaku prigodu. Pretpostav­ljamo da je to i razlog zašto se nalazi u ormarima većine nastavnika naše škole.

Sudjelovan­jem u ovom danu pokazujemo kako smo i mi nešto poput karirane košulje: opušteni, a ipak sposobni; promišljen­i, ali bez previše naglašavan­ja te činjenice; ugodni i meki, ali i čvrsti kad ustreba..., spremni dati svoj dio za zajednicu djelima, a ne samo riječima", kaže Daliborka Pavošević, prof.

Školska knjižničar­ka podsjeća da je prva flanelska košulja kariranog uzorka nastala u Americi 1850., proizvela ju je tvrtka Woolrich Woolen Mills. Karirani uzorak potječe iz Škotske i Walesa, gdje se koristio još u 7. stoljeću, no tek nakon 1700. nose ih pojedini škotski klanovi. Četrdeseti­h se godina 20. stoljeća počela masovno proizvodit­i u ovakvom obliku kakvom je i danas poznajemo - na kopčanje. Među ostalima, nosila ju je i Marilyn Monroe, jedna od najvećih glumačkih ikona 20. stoljeća. Devedeseti­h su je godina 20. stoljeća na sceni nosili i svi pripadnici grunge pokreta. Jedan od njih je i Curt Cobain, frontmen grupe Nirvana. Bila je simbol buntovništ­va u rocku, pa i u punku. I.R.G. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia