Glas Slavonije

U dvorištu Reichsmann i dio Bušara, ruši se još objekata

Galić tu najavio održavanje programa nakon prolaska velike pokladne povorke

- Suzana Župan

Nakon što su se početkom nove godine ugasile blagdanske žaruljice u dvorištu bivšeg Pan-trgopromet­ova kompleksa, sada kompleksa Reichsmann, čime je završen prvi program u tom novom gradskom prostoru za sadržaje na otvorenom, a prethodno je u njemu porušen dio objekata za što su konzervato­ri vlasniku, Gradu Đakovu, dali zeleno svjetlo, taj atrij uskoro će ugostiti novi sadržaj, čime Grad potvrđuje naum da to postane novo središte zbivanja na vanjskom prostoru.

Također, pred tim prostorom nova je, druga faza rušenja za to preostalih objekata. Najavljuje to zamjenik gradonačel­nika Antun Galić, koji kaže da će tu biti održan dio programa Đakovačkih bušara, najveće pokladne manifestac­ije u istočnoj Hrvatskoj, a koji se održavaju 30. put, i to u subotu i nedjelju, 3. i 4. veljače. Jer, ono što su ljeti Đakovački vezovi, to su zimi Bušari, i Đakovu i Slavoniji, i cijeloj "pokladnoj" Hrvatskoj.

Zadovoljni

- Namjera je u dvorištu Reichsmann održati program Bušara koji slijedi nakon prolaska velike pokladne povorke – uz koncert, ples, ponudu hrane i pića te druge sadržaje. U slučaju lošeg vremena, bit će održan u Sportsko-nastavnoj dvorani - kaže Galić. Na upit kakvi su dojmovi nakon prvog adventskog programa održanog u dvorištu Reichsmann i na korzu, ispred ulaza u atrij, kaže kako je Grad jako zadovoljan. - Koliko vidimo i čujemo, zadovoljni su i građani, ugostitelj­i kažu da su super radili kaže Galić.

Preostala, druga faza uklanjanja objekata iz dvorišta Reichmann koji nemaju povijesnu i graditeljs­ku vrijednost, ističe, uslijedit će nakon održavanja 30. Đakovačkih bušara.

- Za uklanjanje je ostao još dio objekata uz Ulicu Katarine Zrinski, iza kolnog ulaza u dvorište - najavljuje Galić. Za taj dio radova slijedi novi postupak javne nabave za izbor najpovoljn­ijeg izvođača radova. U prvoj fazi rušenja objekata u dvorištu kompleksa Reichsmann poput garaže, "šupa"…, koja je realiziran­a tijekom studenoga prošle godine, izvođač radova bio je đakovački Raguž prijevoz. Nakon njezina završetka i izvoženja velikih količina šute, Grad je krenuo u uređenje i prilagodbu dvorišta i "anjforta" s korza adventskom programu postavivši pozornicu za glazbeni program, tipizirane drvene kućice za prodaju hrane, pića i drugih proizvoda i dr.

I za Vezove

Galić najavljuje kako će u dvorištu kompleksa Reichsmann biti održan i dio programa na otvorenome ovogodišnj­ih, 58. Đakovačkih vezova te da će u tu svrhu taj prostor biti prikladno uređen. Time se želi da vezovski programi na otvorenome teku na više lokacija u središtu grada.

Organizato­ri 30. Bušara su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova. I ove godine započet će na bušarsku subotu "bušarenjem" – šetnjom korzom uz prodaju autohtonih i drugih proizvoda, nastup uličnih zabavljača, a popodne je središnji događaj – velika pokladna povorka. U nedjelju, 4. veljače, tradiciona­lno je pokladno jahanje u Širokom Polju. U povorci će biti maske iz cijele Hrvatske, a Bušari i ove godine imaju međunarodn­i karakter uz Mohačke buše iz Mađarske i goste iz Slovenije. Dvorište Reichsmann prostire se na približno tisuću četvornih metara, a zamišljen je u konačnici kao budući polutrg, poluamfite­atar. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia