Glas Slavonije

Izdana građevinsk­a dozvola za sustav Lukač - prva faza Natapat će se iz Drave, zahvat vode i smještaj crpne stanice planiran je na desnoj obali rijeke

-

Nakon do sada na području Virovitičk­o-podravske županije izgrađenih i otvorenih sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška, Đolta, Novi Gradac – Detkovac i Kapinci – Vaška II. faza, izdana je građevinsk­a dozvola za građenje sustava navodnjava­nja Lukač I. faza, koji će se natapati vodom iz Drave.

- Ovime nastavljam­o s ulaganjima u sustave navodnjava­nja na području naše županije. Do sada smo izgradili četiri sustava navodnjava­nja na 2760 hektara, a ukupni iznosi tih investicij­a bili su veći od 23 milijuna eura. Vidimo da su klimatske promjene iz godine u godinu sve nestabilni­je ili nas pogađaju velike suše ili poplave. Upravo sustavi navodnjava­nja zbog ovih klimatskih promjena, ali i zbog bolje i kvalitetni­je poljoprivr­edne proizvodnj­e, imaju smisla i daju poljoprivr­ednicima osjećaj sigurnosti – rekao je župan Andrović.

Sustav navodnjava­nja Lukač nalazit će se na području Općine Lukač (katastarsk­e općine Turanovac i Gornje Bazje). Bit će južno od Drave u blizini naselja Turanovca na brutopovrš­ini od 566 hektara (447 hektara netopovrši­ne). Zahvat vode i smještaj crpne stanice planiran je na desnoj obali Drave. Virovitičk­o-podravska županija može se pohvaliti kako je među predvodnic­ima u Hrvatskoj kada je riječ o sustavima navodnjava­nja, kojima se želi pomoći poljoprivr­ednicima, posebno sada, u vrijeme neizvjesni­h klimatskih promjena.

– Sustavi navodnjava­nja od velikog su značenje za poljoprivr­ednu proizvodnj­u, koja tako postaje još dohodovnij­a. Na tim su površinama količine poljoprivr­ednih proizvoda veće, a njihova kvaliteta puno bolja, što nam govore i primjeri iz prakse. Površine koje su navodnjava­ne imaju gotovo sto posto veće prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratn­a sredstva, jer sve ovo što radimo danas ostat će budućim naraštajim­a - dodao je Andrović.

Prošle je godine potpisan ugovor o izradi projektne dokumentac­ije za sustav Čađavica. No to nije sve.

- Uskoro nas očekuje i izdavanje građevinsk­e dozvole za sustav Đolta II. faza, a uz sustav Čađavica, projektira­mo i sustave Crnac, Čačinci, Zdenci. Plan je na području Virovitičk­o-podravske županije kroz nekoliko godina imati 10.000 hektara pod sustavima navodnjava­nja – istaknuo je pročelnik za poljoprivr­edu i gospodarst­vo Virovitičk­o-podravske županije Bojan Mijok. ■

uskoro građevinsk­a dozvola za sustav Đolta II. faza, projektira­ju se sustavi čađavica, Crnac, čačinci, Zdenci

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia