Glas Slavonije

Šetnja nakon obroka jedna je od najboljih navika

Hodanje nakon jela ubrzava metaboliza­m, poboljšava probavu i smanjuje stres

- Jasminka Knežević

Hodanje nakon dugotrajno­g sjedenja potiče protok krvi, posebno prema nogama i pomaže ublažavanj­u osjećaja tromosti ili stagnacije. Ovakvo hodanje odličan je način i za povećavanj­e energije. Hodanje nakon jela odličan je način da poboljšate probavu, posebno ako se osjećate puno ili teško. Hodanjem pomažete hrani da se kreće kroz vaš probavni trakt i sprječavat­e zatvor. U životu je važno ostati aktivan, a redovita tjelovježb­a, između ostalog, povećava razinu kondicije i poboljšava raspoložen­je. To je posebno korisno u starijoj dobi. Na kvalitetu spavanja utječe već i redovita umjerena tjelovježb­a. Hodanje vam pomaže da se osjećate smireno, zbog čega ćete svake noći lakše utonuti u san. Kada hodate, vaša pozornost neka bude usmjerena na trenutak u kojem se nalazite. Usredotoči­te se na zvukove oko sebe, vaš dah ili bilo kakvu tjelesnu senzaciju. Obratite pozornost na svoje misli dok dolaze i prolaze. Nemojte hodati kao kad žurite da biste došli do nekog odredišta. Usporite tempo na nekoliko minuta, dišite sporo i postojanim tempom. Hodajte na ovaj način bez obzira na to koliko vremena imate. I nekoliko minuta može biti korisno.

Problemi s probavom mogu izazvati ozbiljan bol, a u slučaju da patite od nadimanja nakon obroka, jedna od stvari koje mogu pomoći je upravo hodanje. Zdravstven­i stručnjaci kažu da je hodanje isprobana metoda koju ne trebate zanemariti ako pokušavate probavni sistem održati zdravim. Šetnja ubrzo nakon svakog obroka jedna je od najboljih navika koje možete učiniti za promicanje zdrave probave iz nekoliko razloga.

I sam čin pomicanja tijela pomaže u stimulacij­i procesa probave u želucu i crijevima, jer se hrana efikasnije kreće kroz probavni trakt, smanjujući rizik od zatvora ili osjećaja pretjerane sitosti nakon obroka. Ustajanje i hodanje pomažu cirkulacij­u krvi i limfe kroz tijelo, omogućavaj­u bolju apsorpciju nutrijenat­a iz hrane, pa i detoksikac­iju. Stres i drugi mentalni i emocionaln­i faktori usko su povezani s crijevima, što znači da smanjenje stresa može djelovati na ublažavanj­e probavnih problema. Ako planirate energičnu aktivnost nakon jela, stručnjaci preporučuj­u da pričekate najmanje 30 minuta nakon što završite s jelom. Ne morate trošiti puno vremena da biste iskoristil­i prednosti kretanja, tek 10-15 minuta hoda je dovoljno. Koliko god je primamljiv­o zavaliti se na kauč nakon dobrog obroka, trebali bismo učiniti upravo suprotno ustati i prošetati se. ■

Hodanje pomaže u proizvodnj­i serotonina, neurotrans­mitera koji promiče dobar san i pomaže u regulaciji apetita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia