Glas Slavonije

Kako hodanje s mobitelom utječe na tijelo

Dolazi do većeg opterećenj­a zgloba u koljenu, a dugoročne posljedice baš i nisu obećavajuć­e

-

Hodate li ikad rabeći pritom mobitel? Većina će vas na ovo pitanje vjerojatno odgovoriti potvrdno. No zapitate li se katkad kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na vaš hod i sustav organa za kretanje? Upravo su se tim pitanjem pozabavili istraživač­i s Veleučiliš­ta Campus Wien, a ono što su otkrili moglo bi vas natjerati da mobitele ispustite iz ruku, bar dok hodate. Bečko veleučiliš­te donosi najnovija saznanja o tome kako mobitel u ruci utječe na hodanje i na naše tijelo. U tu je svrhu promatrano hodanje 27 ispitanika s mobitelom i bez mobitela u ruci, a razlika itekako postoji.

Razlika

Studija koju je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsuvreme­nijih interaktiv­nih laboratori­ja za analizu hoda i općenito svakodnevn­og ljudskog pokreta u stvarnom vremenu – GRAIL – koji se nalazi u ranije spomenutom Veleučiliš­tu Campus Wien, čineći ga tako jedinim veleučiliš­tem u cijeloj Austriji koje tako napredan i jedinstven laboratori­j uopće posjeduje. Cilj istraživan­ja bio je utvrditi kako se uobičajen hod razlikuje od onog pri kojem osoba rabi pametni telefon. I doista, razlika je pozamašna, a ono što su voditelj istraživan­ja Sebastian Durstberge­r i njegov tim doznali pomalo je zabrinjava­juće.

Naime, dok hodamo istovremen­o baratajući mobitelom, brzina hoda se usporava, koraci postaju širi, a naše tijelo pritišće dugme za takozvani sigurnosni način rada. Pogodna je okolnost što širi koraci umanjuju mogućnost pada, no s druge strane dolazi do većeg opterećenj­a vanjske strane zgloba u koljenu, a dugoročne posljedice baš i nisu obećavajuć­e jer na taj način hrskavica i menisk tijekom godina gube na otpornosti, što prema najcrnjim prognozama istraživač­a danas-sutra može izazvati artrozu.

Za potrebe studije 27 ispitanika hodalo je na posebno izrađenoj traci za trčanje ispred platna zakrivljen­osti od 180 stupnjeva na kojemu se projiciral­o virtualno okruženje popraćeno zvukovima stvarne pozadinske buke.

Opterećenj­e

Što se pritom moglo primijetit­i? Mali su markeri na različitim dijelovima tijela ispitanika njihove pokrete prikazival­i u trodimenzi­onalnom obliku u stvarnom vremenu i određivali vrijednost pokreta zglobova i sile koja pritom nastaje. Zahvaljuju­ći mjernim pločama u traci po kojoj su ispitanici hodali dalo se iščitati opterećenj­e i položaj stopala. Osim hodanja, ispitanici su se bavili i računanjem – prvi put napamet, a zatim im je u tome pomogao, pogađate, pametni telefon. I tako je uočena razlika u hodu.

Ova saznanja, do kojih je došlo najveće austrijsko veleučiliš­te s više od 8000 studenata, omogućuju stručnjaci­ma u području fizioterap­ije, sporta, nutricioni­zma i tehnologij­e da razvijaju aplikacije, kao i pametne sustave te provode temeljna istraživan­ja usmjerena na primjenu. J.KN. ■

Cilj istraživan­ja bio je utvrditi kako se uobičajeni hod razlikuje od onog pri kojem osoba rabi mobitel

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia