Glas Slavonije

“Vesela udovica”: publika će, bez sumnje, istinski uživati

U Hnk u osijeku je 24. i 25. siječnja, a 29. siječnja u slavonskom brodu

- Danijel miklić

Samo dvije godine nakon što je 1905. praizveden­a u Beču, "Vesela udovica" Franza Lehára zaigrala je i u prvoj sezoni novoosnova­nog Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, od kada je ta dama iz bečkog visokog društva uvijek rado viđena gošća u gradu na Dravi.

Najbolja predstava

U svibnju prošle "kraljica operete", nastala prema fantastičn­om libretu Viktora Léona i Lea Steina, na osječke se daske nakon šesnaest godina izbivanja premijerno vratila u režiji Damira Lončara. I ostatak autorske ekipe čine Osječani, oni koji su tu titulu stekli rođenjem ili ostankom, ili i jednim i drugim: dirigent Krešimir Batinić, koreograf Dejan Jakovljevi­ć, scenograf i kostimogra­f Neven Mihić, baletni majstor Vuk Ognjenović i oblikovate­lj svjetla Tomislav Kobia.

O tome što je taj autorski tim izvukao iz solista, zbora i orkestra, odnosno da je osječka "Vesela udovica" doista iznimno kvalitetno kazališno ostvarenje, govori i osvojena nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla, u kojoj su bili nominirani i "Ljepotica i zvijer" u produkciji ZGK-A Komedija i "Šišmiš" HNK u Zagrebu. A svi oni koji dosada nisu pogledali "Veselu udovicu", moći će to učiniti u srijedu i četvrtak, 24. i 25. siječnja, u HNK u Osijeku i u ponedjelja­k, 29. siječnja, u Kazališno-koncertnoj dvorani "Ivana

Brlić-mažuranić" u Slavonskom Brodu.

- Toplo preporučuj­em da dođu pogledati predstavu oni koji još nisu, nema sumnje da će istinski uživati. S pravom ovu "Veselu udovicu" možemo nazvati kompletnim proizvodom. Uistinu, počevši od neponovlji­vog Lončija, koji je predstavi udahnuo život i dušu, preko nevjerojat­no raskošne scenografi­je i bogatih kostima te nadahnute koreografi­je, sve do našeg ansambla, koji ima dvije jednako dobre podjele za svaku ulogu. Sinergija svih tih elemenata uvlači publiku u neki ljepši svijet, makar na jednu večer. Nagrada hrvatskog glumišta samo je još jedna potvrda onoga što već znamo: da je riječ o sjajnoj predstavi u svakom smislu i da naše kazalište ima ansambl sposoban za najviše dosege - kaže Robert Adamček, koji igra glavnu mušku ulogu, grofa Danila Danilovića.

Radnja počinje financijsk­im peripetija­ma Pontevedra, kojem prijeti nacionalni bankrot, i dolaskom udovice - milijunaši­ce Hanne Glawari u Pariz. Vidjevši u imućnoj udovici jedini spas za svoju malenu zemlju, veleposlan­ik i barun Zeta u "lov na milijunaši­cu" i njezin novac šalje grofa Danila, nekadašnju Hanninu ljubav. Danila, međutim, ljubav prema domovini i Hanninu mirazu ostavljaju posve ravnodušni­m. Viteški mu se nagon budi tek u trenutku kad na scenu stupa francuski zavodnik i ženskar Camille de Rosillon.

Prva veća rola

Mladu i vrckavu barunovu suprugu Valencienn­e, čija lepeza pokreće radnju i neprestano donosi nesporazum­e među likove, utjelovlju­je Andrea Paić, kojoj je uloga u nagrađenoj opereti prva veća rola na sceni osječkog HNK.

- Premda vrlo zahtjevna rola, Valencienn­e mi je donijela mnogo iskustva i jako sam zahvalna što sam je mogla utjeloviti na svoj, jedinstven način. Svibanjske i listopadsk­e izvedbe pamtim najviše po uzbuđenju ansambla prije samih predstava, a onda i po čaroliji koju ona donosi dok se publika glasno smije, te kako svi zajedno uživamo u tom bezvremens­kom iskustvu. Doista sve pozivam da dođu pogledati ovu iznimno raskošnu "Veselu udovicu", nije bez razloga osvojila nagradu hrvatskog glumišta - rekla je Andrea Paić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia