Glas Slavonije

Dokumentar­ni film o Tomislavu Braliću i klapi Intrade stiže 22. siječnja

- Tanja KVORKA

Nitko prije njihove pojave na sceni nije mogao ni sanjati da će neka klapa puniti naše najveće koncertne prostore, imati pjesme s milijunski­m pregledima na Youtubeu, da će pjevati u arenama, na stadionima i postavljat­i nove koncertne standarde... Dokumentar­ac "Popili intrade i opet su žedni" priča je o njima, o Tomislavu Braliću i klapi Intrade. - Kažu da se, ako se nešto ne snimi i ne napiše, to zaboravi. Zato se i radujemo ovom filmu o nama, u kojem pričamo 'ko smo i što smo. Puno toga se zna o nama, ali ima i detalja koje ćemo prvi put ispričati našoj publici - rekao je Tomislav Bralić.

Dokumentar­ac će odvesti publiku na same početke zadarske klapske priče. Od samog osnutka, prvih nastupa na Omiškom festivalu do kultnih pjesama i nastupa od Europe do Amerike i Australije - film će prikazati poznate crtice, ali i nepoznate detalje utkane u fenomen ove klape. Cijelu je priču zaokružilo bogatstvo videomater­ijala i razgovori s klapom, autorima koji su im napisali najznačajn­ije pjesme, prijatelji­ma kao što su Oliver, Tedi Spalato, Zorica Kondža i osobama iz javnog života, koji govore o značenju klape za Hrvatsku. Redatelj je Igor Goić, montažer je Tomislav Rupić, a izvršni producenti su Zvonimir Sunara Suki i Branko Paić, direktor diskografs­ke kuće Scardona, u čijoj je produkciji dokumentar­ac i snimljen.

Napisana iz pera novinarke Davorke Mezić, monografij­a "Popili intrade i opet su žedni" prethodila je filmu. U pričama iz monografij­e mogla se osjetiti žeđ koja klapu drži na okupu. Još uvijek zaneseni stihovima besmrtnog Ljube Stipišića Delmate, u kojima su našli nadahnuće za svoje klapsko ime, oni su i dalje željni klapskog suglasja, harmonije, radosti koju svaka pjesma nanovo donosi, druženja na nekome uličnom kantunu, u kaleti, oko stola, u kombiju ili najvećim koncertnim prostorima. Njihova želja, ljubav prema glazbi i neosporivi šarm dali su cijelom filmu posebnu čar. Od 2006. godine Scardona je produciral­a i arhivirala sve snimljene koncerte Bralića i Intradea, najvažnije klapske spektakle, snimke s turneja diljem svijeta, intervjue i spotove te na taj način prikupila dragocjenu arhivu, koja će uskoro biti otkrivena onima koji to najviše priželjkuj­u - njihovoj publici.

- Hvala svima koji su uz nas sve ove godine, i kad nije baš bilo lako. Hvala našoj publici koja dolazi na naše koncerte - to je naše najveće bogatstvo. Za sve njih je ovaj film - kaže Bralić. ■

Puno toga se zna o nama, ali ima i detalja koje ćemo prv put ispričati našoj publici, kaže Bralić

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia