Glas Slavonije

Stoljeće nakon što je preminuo, Lenjin Ruse - ne zanima

Predvodnik u negiranju Lenjina danas je Putin, zbog navodne uloge u podjeli Ruskog Carstva

- H

Stoljeće nakon njegove smrti, pažljivo očuvano tijelo Vladimira Iljiča Lenjina izloženo je u mauzoleju na Crvenom trgu i eklatantan je podsjetnik na rusku komunistič­ku prošlost. Ali oca boljševičk­e revolucije iz 1917. kojom je utemeljen Sovjetski Savez i stotu obljetnicu njegove smrti obični Rusi uglavnom su ignorirali.

Malo je službenih događaja predviđeno za obilježava­nje stote obljetnice u nedjelju, osim ceremonije Komunistič­ke partije na njegovu grobu u sjeni Kremlja. Predsjedni­ku Vladimiru Putinu, koji je javno prekorio Lenjina zbog njegove navodne uloge u podjeli Ruskog Carstva na nacionalne države poput Ukrajine, to odgovara. Putin, sada zaglavljen u gotovo dvogodišnj­em napadu na Ukrajinu, umjesto toga zagovarao je Josifa Staljina, čovjeka koji je vodio SSSR do pobjede u Drugom svjetskom ratu i koji je uklonio sve svoje političke protivnike u višegodišn­joj vladavini terora.

Nakon što je

Vladimir

Iljič

Uljanov (Lenjin) umro 21. siječnja 1924., sovjetske vlasti balzamiral­e su njegovo tijelo i izgradile mu mauzolej. Hram od crvenog i crnog poliranog kamena postavljen je u srcu Crvenog trga u listopadu 1930. Njegovo balzamiran­o tijelo postalo je, prije svega, turistička atrakcija. Svakih 18 mjeseci mauzolej se zatvara kako bi znanstveni­ci mogli ponovno balzamirat­i njegovo tijelo i popraviti štetu koju je izazvalo vrijeme. Samo 23 posto Lenjinova tijela ostalo je netaknuto, smješteno u staklenom kovčegu na stalnoj temperatur­i od 16 Celzijevih stupnjeva, izvijestil­a je državna novinska agencija TASS.

Unatoč Putinovu pogledu, Lenjin nije potpuno izbrisan. Njegov lik još uvijek dominira mnogim gradskim središtima u Rusiji, iako je većina kipova uklonjena nakon raspada SSSR-A. U Moskvi se Lenjinov spomenik visok 22 metra još uvijek uzdiže nad trgom Kaluga. U Ulan-udeu, u istočnom Sibiru, skulptura glave revolucion­ara postavljen­a je na pijedestal­u visokom 14 metara. A na Antarktici, gdje je osnovana istraživač­ka polarna postaja nazvana Pol nepristupa­čnosti, postavljen­a je bista Lenjina koji gleda u smjeru Moskve. Inače, za Kremlj Staljin ostaje model pobjede i moći, a Lenjin - gubitnik. ■*

Unatoč Putinu Lenjinov lik još uvijek dominira mnogim gradskim središtima u Rusiji

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia