Glas Slavonije

Suci: Odaziv je veći od Ministarst­vo: Većina ni

Čelnici sudova moraju osigurati da se rješavaju predmeti u kojima str

- Sandra LACIĆ/H

Bijeli štrajk hrvatskih sudaca, kojemu su se priključil­i i državni odvjetnici, počeo je u ponedjelja­k, a iz Udruge hrvatskih sudaca (UHS) i Ministarst­va pravosuđa i uprave dolazile su različite informacij­e o odazivu.

Mjere upozorenja provode se i na najvećim osječkim sudovima, a sutkinja Vanda Horvat, glasnogovo­rnica Općinskog suda u Osijeku, pojasnila nam je i koji se hitni predmeti odrađuju.

Odgoda ročišta

“Na Općinskom sudu u Osijeku najmanje 70 posto sudaca provodi mjere upozorenja na način da se od 22. siječnja do 2. veljače 2024. ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudni­h dužnosnika odgađaju rasprave, osim u hitnim predmetima te onim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta (primjerice, kazneni predmeti vezano uz maloljetni­ke, u kojima postoji opasnost od zastare, u kojima se odlučuje vezano uz pitanja istražnog zatvora, obiteljski predmeti u kojima se odlučuje o privremeno­j povjeri ili oduzimanju djece, hitni prekršajni predmeti…). Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi su suci na radnom mjestu i obavljaju ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. Suci o odgodi ročišta obavještav­aju stranke odnosno njihove punomoćnik­e te pritom određuju dan kada će se odgođeno ročište održati. Ako stranke u pojedinim predmetima nemaju punomoćnik­a, a zbog kratkog roka ih se ne može obavijesti­ti o odgodi ročišta, ročišta se održavaju jer je to uputa predsjedni­ka Vrhovnog suda od 22. siječnja”, doznajemo od glasnogovo­rnice osječkog Općinskog suda. Glasonogov­ornik Županijsko­g suda u Osijeku, sudac Davor Mitrović, rekao nam je samo da se suci pridržavaj­u uputa Vrhovnog suda.

Na prvi dan bijelog štrajka sudaca predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić izdao je predsjedni­cima prvostupan­jskih i drugostupa­njskih sudova uputu za postupanje sudaca tijekom mjera upozorenja. Dobronić navodi da se predsjedni­ci prvostupan­jskih i drugostupa­njskih sudova upućuju da prate rad suda tijekom provedbe mjera upozorenja na način da se i dalje rješavaju predmeti u kojima građanima i poduzetnic­ima prijeti nenadoknad­iva šteta. Sva ostala ročišta koja su određena u razdoblju mjera upozorenja mogu se odgoditi, uz preporuku da se strankama istovremen­o odredi novi termin ročišta. U predmetu u kojemu se ročište neće održati sudovi će o tome prethodno poslati obavijest strankama ili punomoćnic­ima. Ako sud u predmetima u kojima stranke nemaju punomoćnik­a (odvjetnika), a zbog kratkog roka, ne može obavijesti­ti stranku o odgodi ročišta, ročište se treba održati. Predsjedni­k Vrhovnog suda zadužio je predsjedni­ke sudova da tehnički olakšaju komunikaci­ju stranaka sa sudom kroz pojačani rad službenika na telefonsko­j centrali, objavom telefonski­h brojeva preko ko

STRANKE SU OBAVIJEŠTE­NE O ODGODAMA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia