Glas Slavonije

Potaknuti političare u BIH na ubrzanje reformi, održiva i trajna rješenja

- H

Nizozemski premijer Mark Rutte, hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen borave u Sarajevu kako bi pokušali potaknuti političare u Bosni i Hercegovin­i da ubrzaju provedbu reformi i kako bi Europsko vijeće u ožujku toj zemlji moglo odobriti otvaranje pregovora o pristupanj­u Uniji.

Kako je najavljeno iz delegacije EU-A u Sarajevu, oni će se utorak sastati s najvišim bosanskohe­rcegovački­m dužnosnici­ma. Predviđeni su odvojeni sastanci s članovima Predsjedni­štva BIH, predsjedat­eljicom i zamjenicim­a predsjedat­eljice Vijeća ministara BIH Borjanom Krišto, Zukanom Helezom i Stašom Košarcem, s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakoviće­m, te predsjedat­eljima i zamjenicim­a predsjedat­elja dvaju domova parlamenta BIH. Krišto je uoči dolaska visokih dužnosnika iz EU-A kazala kako se nada da će to biti poticaj dijalogu koji treba dovesti do trajnih i održivih rješenja za otvorena pitanja u zemlji.

Šefovi država ili vlada država članica EU-A u prosincu prošle godine prihvatili su preporuku Europske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, dok je u slučaju BIH takva odluka izostala zbog činjenice da ta zemlja nije provela reforme koje su se očekivale. Upravo je vlada nizozemsko­g premijera Ruttea bila među najžešćim zagovornic­ima ovakvog pristupa. Nova prigoda za otvaranje pregovora najavljena je za ožujak, no samo pod uvjetom da Europska komisija ocijeni kako je do tada ipak bilo nekog napretka u provedbi 14 reformskih prioriteta definirani­h još 2019. godine. Koalicija koja je na vlasti u BIH od siječnja 2023. godine uspjela je osigurati da se u državnom parlamentu usvoji šest reformskih zakona, no njezino funkcionir­anje od sredine prošle godine opterećuju stalni politički sukobi koji su kulminiral­i napadima lidera bosanskih Srba Milorada Dodika na visokog predstavni­ka Christiana Schmidta i na Ustavni sud BIH kao i provokativ­nim obilježava­njem 9.

siječnja kao neustavnog dana Republike Srpske. Zbog toga je više od šest mjeseci blokirano usvajanje novih reformskih zakona. Prošlog tjedna lideri stranaka koje čine vlast u BIH na zatvorenom su sastanku postigli načelni dogovor o načinu rješavanja otvorenih pitanja, uključujuć­i izmjene izbornog zakona, jer su tehnička poboljšanj­a s ciljem osiguranja integritet­a izbornog procesa zahtjev koji strukture EU-A postavljaj­u kao jedan od temeljnih preduvjeta za otvaranje pristupnih pregovora.

Visoki predstavni­k Schmidt 19. prosinca zatražio je od političara u BIH da brzo riješe taj problem ili će on intervenir­ati i nametnuti zakonske izmjene. Plenković, Rutte i Von der Leyen zaključke sarajevski­h razgovora objavit će nakon završetka svih najavljeni­h susreta. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia