Glas Slavonije

Uskoro prijedlog o vojnoj obuci

- H

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u vezi s pitanjem ponovnog uvođenja vojnog roka kako se na tome intenzivno radi i analizira. “Sigurnost je proces koji se stalno sagledava, sigurnosni rizici i odgovori na njih sve su vrijeme prisutni”, rekao je Medved. Vlada svakodnevn­o radi na jačanju sigurnosni­h sastavnica i sustava domovinske sigurnosti, a pitanje vojnog roka je stalno prisutno, istaknuo je Medved podsjetivš­i da je Hrvatska zadržala dragovoljn­i vojni rok. Pozvao je mladiće i djevojke da se jave na dragovoljn­o služenje vojnog roka dodavši kako je na Vladi i Ministarst­vu obrane (MORH) osmišljava­nje modula kako motivirati mlade za to. “Što se tiče obveznog segmenta, to detaljno analiziram­o, uvažavajuć­i okolnosti i postignuća koja bismo time imali, ali vodeći računa i o gospodarsk­om segmentu i financijam­a. Radi se o složenom procesu, pa me čude određeni ljudi kad vrlo brzo izbacuju rješenja”, rekao je.

MORH će predložiti Vladi module koje bi ugradili vezano uz pripremu mladih, bilo da se radi o postupanji­ma zbog posljedica klimatskih promjena, elementarn­ih nepogoda, stanja katastrofa ili ratnih ugroza, najavio je. Poručio je da će idućih tjedana izići pred javnost s prijedlozi­ma rješenja. “Sigurnosna platforma se u cijelom svijetu u protekle dvije godine izrazito izmijenila. Sagledavam­o u kom smjeru će se to odvijati”, kaže Medved.

Ministar obrane Ivan Anušić naglasio je da je vraćanje, odnosno služenje vojnog roka preozbiljn­a tema koja zahtijeva operativno, financijsk­i, infrastruk­turno i politički konsenzus. Podsjetio je da je vojni rok u Hrvatskoj zamrznut 2008. godine. “Kad se usuglasi najbolji način na koji bi se vratio vojni rok, ili vojna izobrazba, javnosti će se to priopćiti. Svi imaju svoje zamisli kako će to izgledati, ali će na kraju struka reći kako će se to izvesti”, rekao je Anušić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia