Glas Slavonije

Plaće će rasti svima, ali iznosom i koeficijen­tima nisu svi zadovoljni

-

Ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar policije Davor Božinović izjavili su u ponedjelja­k nakon sastanka sa sindikatim­a državnih i javnih službi kako će plaće svima rasti, te da će novom uredbom i određivanj­em koeficijen­ata sindikati biti zadovoljni. “Kada su u pitanju ocjenjivan­je, koeficijen­ti i nagrađivan­je, mislim da nema vlade koja o tome nije govorila, ali je ovo prva vlada koja je i napravila. Napravila je to u partnersko­m odnosu sa sindikatim­a i socijalnim partnerima. Nisu ovdje nikakve dvije strane, nego nam je interes isti, a to je da državni službenici dobiju veće plaće, da njihov rad bude adekvatno vrednovan i da podignemo atraktivno­st državne službe”, rekao je ministar unutrašnji­h poslova Davor Božinović komentiraj­ući sastanak sa sindikatim­a o koeficijen­tima zaposlenik­a u državnim i javnim službama. Božinović je istaknuo kako Vlada i sindikati ulažu maksimalan napor da se podigne radni status državnih i javnih službenika, što materijaln­i što profesiona­lni. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako smatra da će sindikati, kada vide novu uredbu i nove koeficijen­te, biti zadovoljni. Podsjetio je da će plaće rasti u punom iznosu za milijardu i pol eura u odnosu prema prošloj godini. “Postoje i razlozi zašto nekome raste koeficijen­t dok nekom drugom ne raste. Iza toga postoji proces konsolidac­ije i metodologi­ja koja je utvrđena i kojom smo se koristili za spomenutu konsolidac­iju i nove koeficijen­te. U tom cijelom procesu sudjeloval­i su sindikati i resorni ministri, tako da vjerujem da će nakon sastanaka svi biti zadovoljni”, izjavio je Malenica. Istaknuo je kako svima raste plaća, što je najvažniji efekt ove reforme, i “to za cijeli iznos od milijardu i pol eura od prošle godine”.

Čelnici sindikata u državnim službama, Dubravko Jagić (Sindikat policije) i Zdravko Lončar (Nezavisni sindikat MUP-A), ocijenili su kako su zadovoljni postignuti­m u suradnji s Vladom. “Policijski službenici rastu na koeficijen­t 1,6, to je 1500 eura bruto, a neto za Zagreb je 1080 eura. Pravosudni policajci također su napredoval­i. Ovaj sustav je honorirao one na dnu ‘hranidbeno­g lanca’ i brinulo se najviše o njima, jer nisu mogli i ne mogu živjeti o svog rada”, rekao je Lončar. “U srijedu ćemo napismeno dobiti podatke i predočiti ih svojim tijelima, te mislim da ćemo se dogovoriti i da ne bi trebalo biti nekakvih problema”, zaključio je Jagić.

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a istaknuo je da oni nisu zadovoljni ponudom. “Dobili smo neke pomake u odnosu prema prijašnjim koeficijen­tima. Moramo to sad ocijeniti i vidjeti u kojoj smo poziciji. Vlada će u srijedu dostaviti cjeloviti prijedlog uredbe i onda ćemo to analizirat­i”, rekao je. H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia