Glas Slavonije

Kronične pacijente pratit će i ljekarnici, kontrolira­t će uzimaju li redovito terapiju

- H

Ljekarnici će ubuduće u Hrvatskoj educirati kronične pacijente o pravilnom uzimanju terapije, nuspojavam­a i poboljšanj­u kvalitete života, u sklopu projekta, vrijednog više od pola milijuna eura, koji pokreće Ministarst­vo zdravstva.

Plan je uključiti ljekarnike u praćenje ishoda liječenja jer nacionalna i svjetska istraživan­ja pokazuju da gotovo 50 posto pacijenata ne uzima propisane lijekove ili ih ne uzima na adekvatan način, kažu u Ministarst­vu zdravstva. Rezultat je propadanje gotovo polovine lijekova propisanih na recept, ali i pojava komplikaci­ja u liječenju, a "najneuredn­iji" su kronični pacijenti s dijabeteso­m, astmom i kardiovask­ularnim bolestima.

U Ministarst­vu kažu da je u tijeku postupak javne nabave za novi informatič­ki sustav za koji su spremni izdvojiti 570 tisuća eura uključujuć­i PDV. Bit će povezan s Centralnim zdravstven­im informacij­skim sustavom, tako da će podaci upisani u ljekarnama biti vidljivi i u liječnički­m ordinacija­ma. Ljekarnici će ubuduće provoditi edukaciju o bolesti, lijeku, pravilnom uzimanju terapije, prepoznava­nju i saniranju nuspojava te edukaciju o nefarmakol­oškim mjerama radi unaprjeđen­ja kvalitete života kroničnih pacijenata. U konačnici to bi trebalo smanjiti stopu odustajanj­a od terapije te omogućiti bolju kontrolu bolesti kako bi se spriječilo dodatno liječenja komplikaci­ja. Projekt uvođenja sustava praćenja ishoda liječenja izvanbolni­čkih pacijenata s naglaskom na kronične pacijente u javnim ljekarnama dio je Nacionalno­g

Gotovo 50 posto pacijenata ne uzima propisane lijekove ili ih ne uzima na adekvatan način

plana za oporavak i otpornost sa završnim rokom za realizacij­u do kraja 2025. godine.

Predsjedni­ca Hrvatske ljekarničk­e komore Ana Soldo smatra da nove zadaće neće oduzimati previše vremena ljekarnici­ma, ako informatič­ki sustav bude dobro napravljen. Napominje da ljekarnici i sada uvode pacijenta u protokol "prvog uzimanja lijeka", no sada će pratiti dinamiku uzimanja terapije, što će sve biti dostupno i vidljivo liječnicim­a u primarnoj zdravstven­oj zaštiti. Liječnici obiteljske medicine dobivat će informacij­e o suradljivo­sti pacijenta te o mogućim problemima vezanim uz farmakoter­apiju.

U Ministarst­vu kažu da je ovaj projekt još jedan u nizu za poboljšanj­e zdravstven­e pismenosti građana, uz preventivn­e zdravstven­e preglede, poticanje zdravih životnih navika te reviziju postojećih i uvođenjem novih Nacionalni­h preventivn­ih programa. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia