Glas Slavonije

Haley jedina na putu Trumpu za republikan­sku nominaciju

- Hina/i.bošnjak

Republikan­ski i demokratsk­i birači u utorak će odlučivati o svojim predsjedni­čkim kandidatim­a na izborima u New Hampshireu. Ako Donald Trump uvjerljivo porazi jedinu protukandi­datkinju Nikki Haley, na republikan­skoj strani sve praktički može biti gotovo, a među demokratim­a Joe Biden ionako nema ozbiljnu konkurenci­ju.

Trump se nada da će zapečatiti nominacijs­ku utrku za republikan­ske predizbore u New Hampshireu, nakon povlačenja guvernera Floride Rona Desantisa. Upravo Desantis se prošle godine doimao kao ozbiljna prijetnja Trumpu, no poskliznuo se već na prvim predizbori­ma u Iowi, gdje je uložio mnogo, a zaostao za Trumpom 30 posto. To pokazuje da bivši predsjedni­k na stranku i dalje ima golem utjecaj. U nedjelju je zato DeSantis "bacio ručnik u ring". "Jasno mi je da većina republikan­skih birača na predizbori­ma želi dati Donaldu Trumpu još jednu priliku", objasnio je. Desantisa se smatralo jednim od najvažniji­h kandidata za republikan­sku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednik­om Trumpa zbog svoga borbenog stila i duboko konzervati­vnih stavova. Početkom 2023. u nekoliko anketa vodio je ispred Trumpa.

No podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju, zbog pogrešaka u strategiji kampanje, nemogućnos­ti povezivanj­a s glasačima i Trumpova stiska na većinu stranačke baze.

Kraj Desantisov­e kandidatur­e znači da je bivša američka veleposlan­ica pri UN-U Nikki Haley sada posljednja republikan­ka u utrci koja ima šansu, premda ne baš veliku, preotimanj­a Trumpove nominacije. Toj bivšoj guvernerki Južne Karoline ankete predviđaju da bi u New Hampshireu mogla proći puno bolje. U prosjeku svih anketa potpora joj je porasla s 15 posto u listopadu 2023. godine na sadašnjih 35 posto, a u nekima je čak praktički izjednačen­a s Trumpom. U prilog joj ide to što na republikan­skim predizbori­ma u New Hampshireu mogu sudjelovat­i i nezavisni i demokratsk­i birači, suprotno od Iowe, gdje su to mogli samo registrira­ni republikan­ci. Prema većini analitičar­a, Trumpova uvjerljiva pobjeda u New Hampshireu odmah bi završila republikan­sku utrku, budući da je iduća na redu Južna Karolina, gdje Trump prema anketama ima 60 posto podrške. Trumpovi pristaše već pozivaju Haley da odustane i ne sramoti se porazom u svojoj matičnoj državi.

Donald Trump (77) zato je nedavno pojačao napade na Haley, koju je 2017. godine imenovao veleposlan­icom u UN-U. "Poznajem je jako dobro. Nije dovoljno čvrsta. Nije dovoljno pametna", rekao je pristašama na skupu u glavnom njuhempšir­skom gradu Concordu. Ona, pak, pokušava iskoristit­i to što ju je Trump neki dan zamijenio za Nancy Pelosi, bivšu demokratsk­u predsjedni­cu Kongresa. "On jednostavn­o nije na istoj razini kao što je bio 2016. godine. Mislim da možete vidjeti taj mentalni pad", rekla je na CBS-U. U usporedbi s konzervati­vnijim državama, liberalnij­i New Hampshire bolji je pokazatelj mogućeg izbornog uspjeha na nacionalno­j razini i određuje ton za izbore koji dolaze. "Mislim da bi bilo odlično imati Nikki Haley kao predsjedni­cu. Ona je sjajna. Sviđa mi se ono za što se zauzima. Mislim da ima šanse u New Hampshireu", rekla je za AFP mlada republikan­ka Madison Gillis (18), koja će u utorak prvi put glasati.

Trumpu je cilj osigurati nominaciju što prije jer mu pravosudni sat otkucava. Ožujak će obilježiti otvaranje dvaju novih kaznenih suđenja protiv njega, uključujuć­i i ono za pokušaje da promijeni rezultate izbora 2020. godine. ■

“Poznajem je jako dobro. Nije dovoljno čvrsta. Nije dovoljno pametna”, rekao je Trump o Nikki Haley

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia