Glas Slavonije

Svijetom je lani putovalo oko 1,3 milijarde turista

Europa je i dalje najposjeće­nija na svijetu, u 2023. godini dosegnula je 94% razine dolazaka turista iz 2019. godine

- Hina/z. r.

Oko 1,3 milijarde turista tijekom 2023. godine putovalo je svijetom, a turistička industrija dosegnula je oko 1,4 bilijuna američkih dolara prihoda, čime zaostaje za samo milijardu dolara za pretpandem­ijskom 2019., koju bi u 2024. mogla dosegnuti, novi su podatci i procjene Svjetske turističke organizaci­je (UNWTO).

Novi podatci i procjene su iz Svjetskog turističko­g barometra, o čemu je UNWTO izvijestio istaknuvši da se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i financijsk­im rezultatim­a.

Za 1,3 milijarde turista koji su putovali svijetom u 2023. godini kažu da je oko 88 posto rezultata iz 2019., a za prihode da su oko 93 posto razine iz te rekordne godine. Stoga smatraju da je turizam na putu potpunog oporavka i vraćanja na razine iz 2019. U dostizanju te godine u 2024. ponovo se najviše očekuje od Europe, koja bi, prema UNWTO-U, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja. Izdvajaju pritom Rumunjsku i Bugarsku, jer bi se u ožujku mogle pridružiti šengenskom području slobodnog kretanja, te Pariz (pa i cijelu Francusku), jer će biti domaćin Ljetnih olimpijski­h igara u srpnju i kolovozu.

Očekuje se i nastavak oporavka putovanja iz SAD-A, kao i da će snažna izvorna tržišta u Europi, Americi i na Bliskom istoku nastaviti poticati turističke tokove i potrošnju u svijetu, uz povećanje zračne povezanost­i i jači oporavak azijskih tržišta.

To bi ukupno svjetskom turizmu, prema UNWTO-OVIM procjenama, moglo donijeti rast od oko dva posto u odnosu prema 2019. godini, odnosno da će rezultati biti puno bolji nego u 2023., iako uz nastavak geopolitič­kih i drugih izazova (stalna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cijene nafte, poremećaji u trgovini) koji utječu na troškove prijevoza i smještaja u 2024. godini.

“Turisti će u 2024. još više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu. Održive prakse i prilagodlj­ivost također imaju sve veću ulogu u izboru, a nedostatak osoblja turistički­m je poduzećima i dalje kritičan, te je teško nositi se s velikom potražnjom", komentiraj­u iz UNWTO-A.

Sukob Hamas - Izrael mogao bi poremetiti putovanja na Bliskom istoku i utjecati na povjerenje putnika

Upozoravaj­u pritom da bi razvoj sukoba Hamas - Izrael mogao poremetiti putovanja na Bliskom istoku i utjecati na povjerenje putnika, kao i neizvjesno­st ruske agresije na Ukrajinu.

U Svjetskom turističko­m barometru UNWTO predstavlj­a učinke sektora u 2023. označivši Bliski istok, Europu i Afriku kao regije s najboljim rezultatim­a, pri čemu je Bliski istok jedina svjetska regija koja je nadmašila 2019., za 22 posto u međunarodn­im dolascima turista. Europa je i dalje najposjeće­nija na svijetu, s više od 50 posto svih dolazaka, a u 2023. je dosegnula ukupno 94 posto razine dolazaka turista iz 2019. Afrika je na 96 posto. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia