Glas Slavonije

Voditeljic­a računovods­tva ne zna za inozemni račun

U utorak bi na klupu za svjedoke trebao sjesti bivši igrač Dinama, Niko Kranjčar

- H

Unastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama bivša voditeljic­a klupskog računovods­tva Vesna Juraić kazala je kako nema saznanja da je klub imao inozemni račun, kao ni o gotovinski­m isplatama igračima i djelatnici­ma kluba. Voditeljic­a računovods­tva Dinama bila je od 1996. do 2008. godine, i rekla je kako su se plaćanja igračima i djelatnici­ma kluba obavljala preko računa.

Iako je izjavila da joj NK Dinamo nije ništa isplaćivao u gotovini odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš predočio joj je isplatnicu iz 2007. na iznos od 1980 kuna, a Juraić je potvrdila da je na isplatnici njezin potpis, ali da je na to zaboravila. Također se ne sjeća je li bilo gotovinski­h isplata prema drugim zaposlenic­ima kluba. Juraić tvrdi kako ima saznanja da su Zdravko Mamić i njegove tvrtke davali pozajmice Dinamu, ali ne zna u koju svrhu ni jesu li te pozajmice Mamiću vraćene. Nakon što joj je Uskok predočio potvrdu o isplati povrata pozajmica Zdravku Mamiću iz koje proizlazi da je pozajmica vraćena gotovinom Juraić je potvrdila kako se na potvrdi nalazi potpis klupske blagajnice te tadašnjeg zamjenika direktora Maria Božine.

Božina je pak potvrdio da je Mamić posuđivao novac klubu, no za inozemni račun Dinama, kaže, nije znao. Potvrdio je da je Zdravko Mamić davao pozajmice Dinamu, u cilju održavanja tekuće likvidnost­i, bez čega klub ne bi mogao funkcionir­ati. Koliko mu je poznato, pozajmice su Mamiću vraćene. Napominje kako su, osim njega, pravo potpisa u klubu imali Zdravko Mamić, Damir Vrbanović, Vesna Juraić te da su nekada znali potpisivat­i "bianco" isplatnice i memorandum­e kako bi se nešto moglo isplatiti ako u tom trenutku u klubu nema nikoga s pravom potpisa. Božina pretpostav­lja da je taj novac primio Zdravko Mamić. Mamićev odvjetnik Filip Glavaš uložio je primjedbu na ovaj dio iskaza, ocijenivši kako svjedok nema neposredni­h saznanja da je taj novac primio Zdravko Mamić.

Sudsko vijeće je na početku rasprave ponovno odbilo prijedloge obrane za prenošenje­m mjesne nadležnost­i ovog predmeta na drugi sud te za izuzeće članova vijeća, ocijenivši da se radi o zlouporabi prava za podnošenje takvih prijedloga. Suđenje se nastavlja u utorak, kada bi trebao svjedočiti Niko Kranjčar.

U tzv. aferi Dinamo 2 za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačko­g udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BIH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzet

Obrana je ocijenila kako je Visoki kazneni sud (VKS), svojim nedavnim rješenjima, kojima su ove odluke vraćene na ponovno odlučivanj­e osječkom Županijsko­m sudu, zaključio kako su uskraćena prava obrane, a da su, unatoč stajalištu VKS-A da se prvostupan­jski sud u svojim odlukama nije očitovao o suštini zahtjeva obrane, danas donesena identična rješenja. Zamjenik ravnatelji­ce Uskoka Sven Mišković nakon ročišta je izjavio da je tužiteljst­vo iznenađeno iskazom svjedoka Božine o tome kako potpisi na isplatnica­ma nisu njegovi, što će biti potrebno razjasniti u daljnjem tijeku postupka, jer se radi o pola milijuna kuna koje su, na njegovo ime, uzete iz Dinama. Na upit novinara radi li se možda o novom kaznenom djelu odgovorio kako će se “to vidjeti”. nici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Potkraj listopada Vuksan je priznao krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je, na temelju sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina. Krivnju je, potkraj studenoga, priznao i Igor Krota koji je, nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjen­o radom za opće dobro. ■

 ?? ?? Zdravko Mamić je sa bratom Zoranom, u bijegu u Bih
Zdravko Mamić je sa bratom Zoranom, u bijegu u Bih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia