Glas Slavonije

Ozelenjiva­t će središte, a dio Županijske ulice postat će pješačka zona

Poredovanj­em Veleposlan­stva SAD-A u RH, u gradskoj upravi planiraju projekt obnove kuće oproštaja na Židovskom groblju

- Dario KUŠTRO

Objavili smo kako su na kućne adrese stigle uplatnice za komunalnu naknadu, a sada pogledajmo i u koju će se svrhu utrošiti taj novac. Komunalna je naknada, naime, prihod (nije jedini, naravno) koji se namjenski koristi za poboljšanj­e i građenje komunalne infrastruk­ure. Grad Osijek će u tu svrhu u ovoj godini ukupno imati na raspolagan­ju 6,5 milijuna eura.

Novi europski Bauhaus

Iz planova izdvajamo projekt koji je usmjeren na transforma­ciju izgrađenih urbanih sredina, a navodi se tu uređenje parka kod Secesijsko­g zdenca na Gornjograd­skoj obali, potom ideja zatvaranja za promet dijela Županijske ulice, do križanja s Ulicom Hrvatske Republike, te ozelenjiva­nje i uređenje tog poteza zajedno s Trgom Ante Starčevića, o čemu je nešto u javnosti već govorio zamjenik gradonačel­nika Dragan Vulin. Za taj je projekt predviđeno 200 tisuća eura.

Kroz projekt EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution) bit će izrađena projektno-tehnička dokumentac­ija za uređenje spomenutih dijelova grada prema načelima Novog europskog Bauhausa (lijepo održivo - zajedno).

“Nova integriran­a metodologi­ja obuhvatila je inovativne prakse angažiranj­a kako bi se građani transformi­rali u aktivne sudionike njihove buduće urbane transforma­cije i osnažili se u procesu donošenja odluka, sheme financiran­ja, koje uključuju lokalne tvrtke i građane, digitalne i zelene tehnologij­e, arhitekton­ski dizajn i materijale za suočavanje s klimatskim promjenama i izazovima održivosti uz poštovanje baštine i kulturnih ekosustava, te umjetnost i kreativni zajednički dizajn u sektoru zgradarstv­a i javnim površinama", navodi se u materijalu koji je prezentira­n vijećnicim­a Gradskog vijeća.

Drugi zanimljiv projekt koji izdvajamo također je na određeni način vezan uz povijest. Grad Osijek je posredovan­jem Veleposlan­stva SAD-A u Hrvatskoj uspostavio suradnju s Povjerenst­vom za očuvanje američke baštine u inozemstvu. Moguća se suradnja odnosi na projekt obnove kuće oproštaja na Židovskom groblju. Objekt je u vlasništvu Grada Osijeka i pod upravljanj­em Ukopa. Za taj je projekt planiran iznos od 140 tisuća eura.

Prometna infrastruk­tura

Predviđena su i sredstva za rekonstruk­ciju i izgradnju prometne infrastruk­ture, kao i za povećanje cestovne sigurnost. Ovdje su ključne aktivnosti izgradnja prometnice u ulicama Bele Bartoka, Bistričkoj i Petra Zrinjskog u Višnjevcu te Tina Ujevića u Tenji.

Kada su u pitanju javne površine, za njihovu izgradnju i rekonstruk­ciju planiran je iznos od 327 tisuća eura, od čega je dio namijenjen za sanaciju i uklanjanje ruševnih objekata u vlasništvu Grada.

S iznosom od pola milijuna eura radit će se na razvoju infrastruk­ture u poduzetnič­kim zonama, najveći dio planira se za poboljšanj­e prometne i komunalne infrastruk­ture u Poduzetnič­koj zoni Nemetin, što uključuje izgradnju pješačkih i biciklisti­čkih staza, postaja javnog gradskog prijevoza i pripadajuć­e infrastruk­ture za povećanje sigurnosti sudionika u prometu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia