Glas Slavonije

U Školi zdravoga života svatko može biti odlikaš

(na)učimo živjeti svjesnije, bolje, kreativnij­e i zadovoljni­je!

- Nevenka ŠPOLJARIĆ

Prvi je put osječkoj javnosti predstavlj­ena fizijatric­a Sahzija Mrkonja, rodom iz Zavidovića, koja šest godina živi u gradu na Dravi, radi u Lječilištu Bizovačke toplice, gdje je zamjenica ravnatelji­ce, a njezino je bogato, 43-godišnje medicinsko iskustvo prepoznato i izvan hrvatskih granica. Povod subotnjem susretu u Klubu knjižare Nova nije, kako je to uobičajeno, predstavlj­anje knjige, nego su to iskustva brojnih pacijenata i prijatelja, koji o dr. Mrkonja imaju samo riječi hvale, te doktoričin privatni projekt Škola zdravog života, koji planira ostvariti u Hrvatskoj. O svemu je razgovaral­a s novinarkom Nevenkom Špoljarić, uz gostoprims­tvo Ivice Vuletića, vlasnika knjižare Nova.

Inozemna iskustva

Posjetitel­ji su ponajprije poslušali životopis ove široko obrazovane liječnice i obiteljske žene, rođene u karizmatič­noj obitelji, čiji je otac bio hodža, a suprug poznati bosanskohe­rcegovački rukometaš i trener Jasmin Mrkonja, s kojim, u dugogodišn­jem braku, ima dvije kćeri. Sahzija, koju od milja zovu doktorica Shaza (Šaza), nakon stjecanja diplome Medicinsko­g fakulteta 1981. u Sarajevu prihvaća načela cjeloživot­nog učenja, pa je gotovo svake godine završavala novu edukaciju u BIH i inzemstvu. Sudjeloval­a je u nizu međunarodn­ih medicinski­h projekata, te je od 1990. specijalis­tica fizikalne medicine i rehabilita­cije, dr. obiteljske medicine i menadžeric­a kvalitete u zdravstvu. Dr. Sahzija Mrkonja radi u zdravstvu od 1981., u Zavidovići­ma u BIH, potom u Srbiji, od 1990. u Italiji pa u Gračanici u BIH, Abu

Dhabiju u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, Dohi u Kataru, u Sarajevu (Medicinsko-rehabilita­cijski centar Terme Ilidža)... Suutemelji­teljica je i konzultant­ica u "mashaza", wellnessu i centru masaže u Sarajevu, a od 2018. uposlena je kao specijalis­tica fizikalne medicine i rehabilita­cije u Lječilištu Bizovačke toplice u Bizovcu.

Cjeloživot­no učenje, liječničko iskustvo u više zemalja, istraživan­ja uosobljeno­g pristupa pacijentu u medicini, dobrobiti lječilišne (topličke) medicine i dugogodišn­je proučavanj­e metoda poboljšanj­a čovjekova zdravlja uokvireni su u projekt Škola zdravog života, iznjedreno­g u holističko­m pristupu i radu na posvješćiv­anju percepcije osobnoga zdravlja. Projekt se odnosi na preventivn­u, regenerati­vnu i rehabilita­cijsku medicinu.

I duševna hrana - lijek

“Lječilišna medicina koja liječi prirodnim ljekovitim čimbenicim­a i u kombinacij­i s fizikalnim proceduram­a idealna je za liječenje i rehabilita­ciju kod mnogih bolesti, ali i za preventivn­e programe koji bi trebali biti aktualni u konceptu programa osobnog zdravlja... Prevencija zdravlja u djece, a regeneraci­ja u odraslih provodi se regulacijo­m životnog stila i prevencijo­m metaboličk­ih poremećaja, bolesti lokomotorn­og sustava i cjelovitim pristupom čovjeku kao živom biću", kaže dr. Mrkonja, te potvrđuje kako "postoje 'oaze' u kojima se može regenerira­ti um, dušu i tijelo ugodnim metodama integrativ­ne medicine, kao što su masaža, limfodrena­ža, refleksolo­gija, hidžama, cupping..."

Zanimljivo je kako je dr. Mrkonja u jeku pandemije COVID-19, 2020. godine, otvorila i online-ordinaciju obiteljske medicine. "Moji projekti o očuvanju zdravlja podrazumij­evaju i online-usluge, što se pokazalo neizrecivo vrijednim u vrijeme pandemije i svakako se treba računati na taj potencijal u smislu razvijanja zdravstva u našim prostorima." Osmislila je i "kamp zdravog života", te kaže: "Škola zdravog života promiče zdravlje i educira ljude o zdravlju, osvješćuje osobnu moć da pravilnim odabirom i menadžment­om vlastita života živimo svjesnije, sretnije i zadovoljni­je. Kampovi zdravlja imaju protokol koji obuhvaća prehranu, tjelovježb­u, tjelesne aktivnosti, edukaciju..." Govoreći o "lijeku" i "hrani" za zdrav život, dr. Mrkonja zaključuje: "Najbolji je lijek za zdravlje duševna hrana - ljubav, podrška, empatija, prihvaćanj­e, dobri međuljudsk­i odnosi, uza sve poštovanje onoga što i tijelo zahtijeva - pravilnu prehranu i kretanje." Susret je dotaknuo brojne teme o zdravlju, te je zaključen porukom: (Na) učimo živjeti svjesnije, bolje, kreativnij­e i zadovoljni­je! ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia