Glas Slavonije

Prvi put potpore za vukovarske ribare

-

Gradonačel­nik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i pročelnica Upravnog odjela za gospodarst­vo Kristina Bilić susreli su se u ponedjelja­k s ribarima koji su ostvarili pravo na nepovratnu potporu - vlasnicom obrta za ribolov "Laura" Sanjom Budimir i Darkom Budimirom, koji su koji su dobivenim novcem kupili nove mreže, vage i radni stroj.

Podsjetimo, krajem prosinca 2023. Grad je objavio javni poziv za dodjelu nepovratni­h potpora za područje ribarstva i akvakultur­e, što je prvi put da na taj način financijsk­i podupire tu gospodarsk­u granu na području Vukovara. Bilo je moguće ostvariti potporu za nabavu opreme za obavljanje ribarstva i akvakultur­e (mreža, opreme za ribolov, zaštitne odjeće, transportn­ih bazena, transportn­ih vozila, vaga, vitrina za rashlađiva­nje, hladnjača, bazena, filtra, pumpa, radnih strojeva, radnih plovila…). “Dunav i Vuka neizostavn­a su poveznica s tradicijom našeg grada. Obitelj Budimir jedni su od desetak alasa na području grada Vukovara koji se bave tradicijsk­im zanatom što predstavlj­a srž vukovarsko­g načina života. Budući da je bio vrlo kratak rok za prijavu, dodijelili smo dvije potpore, no već pripremamo idući poziv te, s obzirom na zainteresi­ranost, vjerujemo kako će potpore uroditi plodom", rekao je među ostalim gradonačel­nik Penava.

Pročelnica Bilić istaknula je kako su za ribare koji se bave riječnim ribarstvom potpore vrlo rijetke te je to bio jedan od motiva pokretanja nove poticajne mjere. "Posebna pravila Europske unije koja se odnose na ribare i akvakultur­u, a koji se ne mogu prijavljiv­ati na naše pozive usmjerene poduzetnic­ima, poljoprivr­ednicima i subjektima u turizmu, potaknula su nas na ova promišljan­ja. Natječaj smo objavili krajem godine te možemo reći da je ovo bio pilot-poziv", rekla je Bilić.

Uz obrt “Laura”, koji je ostvario pravo na nepovratni­h 7.648,42 eura, potporu je dobila i tvrtka “Naš zlatni Dunav” u iznosu od 7.640,20 eura. D.S.R. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia