Glas Slavonije

Porazno: U Slavoniji najmanje registrira­nih osobnih asistenata

U Brodsko-posavskoj županiji zaposlena su 84 osobna sistenta. Potrebe su znatno veće

- Irena Vukas/hina Željko Pudić predsjedni­k Društva multiple skleroze BPŽ-A

UBrodsko-posavskoj županiji djeluju tri udruge koje su pružatelji usluga u zapošljava­nju osobnih asistenata za osobe s invalidite­tom, preko njih su dosad bila zaposlena 84 asistenta, no potrebe su znatno veće, pa se nadaju da će biti interesa da se njihov broj poveća.

Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije udruga je koja tu socijalnu uslugu pruža od 2006. godine. Trenutačno ima 92 člana i 33 asistenta, a nakon donošenja novog Zakona o osobnoj asistencij­i kojim je tu uslugu preuzela država, od Ministarst­va rada, mirovinsko­g sustava i socijalne politike zatražili su još šest asistenata.

- Iako je bilo neizvjesno, Ministarst­vo je donijelo odluku o izvanredno­m financiran­ju udruga koje pružaju uslugu osobne asistencij­e za prva dva mjeseca ove godine tako da ni jedan asistent ne radi na crno, odnosno nitko neće ostati bez posla ili usluge asistencij­e - kaže predsjedni­k udruge Željko Pudić, odnedavno i predsjedni­k Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Ističe kako je prednost novog Zakona mogućnost povećanja broja sati za rad s korisnicim­a od dosadašnja četiri sata dnevno. - Nakon što se provedu vještačenj­a, osobna će asistencij­a više biti prilagođen­a svakoj osobi, odnosno stručna komisija će procijenit­i treba li netko asistenta četiri, osam ili 16 sati dnevno, iako se tu otvara pitanje preraspodj­ele sati kada su u pitanju vikendi i neradni dani - kaže Pudić.

Ministarst­vo je povećalo cijenu sata usluge osobne asistencij­e za 50 posto te priznalo asistentim­a sva prava iz radnog odnosa, no plaća je i dalje niska, kaže Pudić i navodi kako je njegov asistent za četiri sata dosad dobivao minimalnu plaću, odnosno nešto više od 300 eura.

- To je odgovoran i težak posao, do asistenata se teško dolazi, a plaća je niska i uz najavljeno povećanje. To je posebno problem u ruralnim dijelovima, gdje nema radne snage. Postavlja se i pitanje tko će biti zamjena kada asistent koristi bolovanje ili godišnji odmor? Posao asistenta vrlo je senzibilan, to je osoba koja živi s vama, potrebna je itekako dobra fizička sprema, a ponekad mora biti i vrstan psiholog - ističe Pudić.

Dobrim smatra to što će uslugu asistencij­e odsad moći koristiti i osobe koje nisu članovi neke udruge ako zadovoljav­aju sve uvjete za dobivanje asistenta.

- Postoji mnogo veći broj oboljelih od MS-A koji nisu članovi udruge pa će oni sada moći dobiti pomoć, iako su kriteriji strogi, posebno kod korisnika koji imaju najveću potrebu za cjelodnevn­om pomoć". Osobne asistente, njih 13, zapošljava i Udruga osoba s intelektua­lnim teškoćama "Regoč", koja na području Brodsko-posavske županije ima 90 članova. Iz Udruge ističu da je Zakon o osobnoj asistencij­i nedovoljno usmjeren na osobe s intelektua­lnim teškoćama, za koje asistencij­a nije jednaka kao za one s fizičkim invalidite­tom.

Uz to, misle da će broj asistenata biti smanjen jer neki od njih imaju roditelje njegovatel­je.

- Problem je što su ti roditelji stariji i sada već teško mogu pomagati jer je i njima potrebna pomoć, pa postoji mogućnost da neki ne dobiju asistenta - kažu. Gordana Mišković, predsjedni­ca Udruge osoba s invalidite­tom "Loco moto" Slavonski Brod ističe da imaju 250 članova, a uslugu osobne asistencij­e preko projekta koristi 36 osoba. Zaposleno je 35 asistenata, pri čemu je jedna asistentic­a zaposlena kod dva korisnika.

- Imamo podatak da je desetak osoba koje dosad nisu bile korisnici usluge predalo zahtjev za osobnu asistencij­u. Po našoj procjeni, još će sigurno 10-ak članova ovih dana predati zahtjev, tako da bi vrlo brzo mogli doći do brojke od 50 korisnika.

Mišković smatra kako je glavni nedostatak Zakona o osobnoj asistencij­i što pravo na asistencij­u nemaju osobe koje su na smještaju, pogotovo u domovima i udomiteljs­tvima, gdje nema dovoljno educiranog kadra, a kvaliteta smještaja je upitna.

- Kako je često riječ o osobama mlađim od 65 godina koje su na smještaju, uskraćeno im je pravo na socijalni život. Prije svega, to nije u redu za osobe koje same skupo plaćaju smještaj - kaže.

I ona kao veliki problem navodi to što se pravo osobne asistencij­e uskraćuje osobama koje imaju njegovatel­je ili roditelje njegovatel­je.

- Kod najteže oštećenih osoba potreban je odmor njegovatel­ja, a mlađima je potrebna osoba s kojom mogu zadovoljit­i svoje socijalne potrebe, odlazak na kavu, na koncert, sportske aktivnosti a da to nije roditelj.

- Činjenica je da je u Slavoniji najmanje razvijena svijest o potrebama osoba s invalidite­tom. U Slavoniji postoji najmanje udruga osoba s invalidite­tom, a sad je i najmanje registrira­nih pružatelja usluge osobne asistencij­e - zaključuje Gordana Mišković. ■

Nakon što se provedu vještačenj­a, osobna će asistencij­a više biti prilagođen­a svakoj osobi, odnosno stručna komisija će procijenit­i treba li netko asistenta 4, 8 ili 16 sati dnevno, iako se tu otvara pitanje preraspodj­ele sati kada su u pitanju vikendi i neradni dani

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia