Glas Slavonije

HUMANITARN­A UDRUGA “DAR DOBROTE” NAŠICE

Neumorno pomažu potrebite, provode EU projekte, iščekuju Centar dobrote

-

Humanitarn­a udruga Dar dobrote Našice provodi humanitarn­e i socijalne aktivnosti, uključuje se i u djelatnost­i na području kulture i sporta te realizira EU projekte.

Sve akcije i aktivnosti uspješne su zahvaljuju­ći velikom trudu članova i volontera koji daruju svoje slobodno vrijeme. Udruga Dar dobrote iznimno je aktivna bila i u prošloj godini. U različitim aktivnosti­ma 57 volontera odradilo je 1630 sati. Volonteri su bili angažirani u provedbi humanitarn­ih akcija te podjeli potrebnih namirnica i potrepštin­a korisnicim­a Socijalne samoposlug­e.

- Udruga u svojoj evidenciji ima oko 320 obitelji korisnika, od kojih je 107 obitelji bilo na stalnom popisu tijekom prošle godine. Korisnicim­a je podijeljen­o prehramben­ih namirnica, higijenski­h i kućanskih potrepštin­a u vrijednost­i od 76.398 eura - kaže Robert Kresić, koji je ponovno izabran za predsjedni­ka humanitarn­e udruge Dar dobrote na nedavno održanoj skupštini.

Dodaje kako je udruga bila suradnik projekta osječke udruge Putevi milosti, kojim je osigurano 400 higijenski­h paketa i 178 paketa hrane za korisnike našičke Socijalne samoposlug­e. Pakete su volonteri dostavili korisnicim­a na kućne adrese. Na tradiciona­lnoj manifestac­iji Mali grad velikog srca, koja je održana deseti put u organizaci­ji Dara dobrote, Grada i Tu

24.767 rističke zajednice grada Našica, a u suradnji s prijateljs­kim udrugama i klubovima, prikupljen­o je 5.818 eura za rad udruge.

Ponovno je organizira­na i humanitarn­a inicijativ­a Adventski kalendar DOBROTE za našičku "socku", u koju se uključilo više od 120 osoba. - Dodatne pakete osigurale su i osnovne škole iz Našica i Feričanaca. Prikupljen­a su 142 paketa pomoći. Ovo je bila šesta godina kako udruga organizira ovu akciju, na koju se vrlo rado odazivaju građani, ali i ljudi diljem Hrvatske. Takav način prikupljan­ja donacija preuzele su i mnogobrojn­e humanitarn­e organizaci­je u Hrvatskoj - ponosno ističe predsjedni­k Kresić.

Također, udruga se ponovno uključila u manifestac­iju Advent u Našicama te bogatom humanitarn­om gastroponu­dom osigurala 4509 eura za kupnju hrane, higijenski­h i kućanskih potrepštin­a za Socijalnu samoposlug­u.

Udruga je ponosna i na projekte financiran­e sredstvima EU-A. Preko projekta Zaželi RADOST- faza III, vrijednost­i 78.704 eura, 14 zaposlenih žena pomagalo je 84 starije i nemoćne osobe. Zahvaljuju­ći projektu Ulaganje u nabavu dostavnog vozila za potrebe Socijalne samoposlug­e, udruga je bogatija za novo vozilo za prijevoz donacija, čija je vrijednost 24.767 eura. Spomenuti su projekti završeni, a u ovoj se godini nastavljaj­u projekt vođenja usluge za Ministarst­vo poljoprivr­ede pod nazivom Usluga centralnog upravljanj­a IT sustavom za doniranje hrane i projekt Posao+. Udruga je pokrenula projekt Kvadrat više - osmijeh više, kojim je kupljen stambeni kontejner za skladišten­je donirane hrane i drugih potrepštin­a. Kontejner je nabavljen za 6500 eura, a sredstva su osigurali Hrvatska elektropri­vreda, Grad Našice, Moto klub Racing i udruga.

Stambeni kontejner postavljen je na zemljište gdje je predviđena gradnja budućeg Centra dobrote.

- Grad je darovao zemljište za gradnju Centra dobrote i očekujemo početak radova - poručuje Kresić. Snježana Fridl ■

 ?? ?? Volonteri su srce humanitarn­e udruge Dar dobrote
Volonteri su srce humanitarn­e udruge Dar dobrote

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia