Glas Slavonije

Po slavonskim običajima i veterinars­kim propisima

U sedam sati voda se grijala, članice KUD-A Podravina pripremile su kuhanu rakiju

- Petar Žarković

Nakon dvije godine pauziranja zbog korone i lanjskog povratka, Općina Čađavica ponovno je organizira­la Slavonsko kolinje, šestu javnu manifestac­iju koja je sve donedavno bila redovito godišnje događanje u gotovo svakom slavonskom seoskom dvorištu.

Počeli su sa svanućem, kako se to u seoskim domaćinstv­ima i radi. Okupili su se mještani i već u sedam sati voda se grijala. Članice KUD-A Podravina pripremile su kuhanu rakiju, bez koje ne počinje nijedno slavonsko kolinje, a sve daljnje aktivnosti raspoređen­e su po ekipama iz udruga koje su korisnici općinskog proračuna. Svaka ekipa imala je određeni zadatak i upravo zbog takve organizaci­je sve je funkcionir­alo gotovo savršeno.

Vatrogasna zajednica općine Čađavica s pet Dvdova u svom sastavu bila je "udarna" skupina čiji je zadatak bio šurenje i pripremanj­e svinje za daljnju obradu. Članovi Lovačke udruge Jelen Noskovci obavili su posao rasijecanj­a, pripreme mesa za sušenje i izdvajanja mesa za kobasice. Lovačka udruga Sokol Čađavica, na čijem se prostoru redovito održava kolinje, organizira­la je ekipu za pravljenje kobasica, članovi Udruge uzgajivača hladnokrvn­ih konja zajedno s Nk-om Krčevina iz Čađavačkog Luga i Sportskom udrugom mladih iz Zvonimirov­ca pripremili su meso koje treba skuhati za krvavice, NK Čađavica i Motoklub Zvijeri organizira­li su guljenje i rezanje slanine za topljenje, članovi DVD-A Noskovci topili su čvarke, a članovi Športsko-ribolovne udruge Karas ispekli su kobasice i slaninu na ražnju za jutarnji zalogaj. Kuhinjske poslove vrhunski su obavile članice KUD-A Podravina - ispržile su jetricu za doručak, pripremile sarmu i sve potrebno za ručak, ispekle pogačice s čvarcima i salenjake, poslužival­e kavu. Članovi Motokluba Zvijeri Čađavica preuzeli su i ulogu konobara i brinuli su da nitko ne bude žedan. Njihov predsjedni­k Hrvoje Herbaj kaže da bajkeri i sami organizira­ju humanitarn­e akcije, a osobito su poznati njihovi defile o Petrovu i winter-party.

Prema riječima općinskog načelnika Mirka Rončevića, ove je godine za slavonsko kolinje kupljena svinja teška 215 kilograma, nešto manja u odnosu na prijašnje godine, ali sve je obavljeno po veterinars­kim propisima i slavonskim običajima. – Seoska kolinja sve su rjeđa, mladi najčešće ne znaju kako se neki poslovi na kolinju obavljaju, ali nemaju gdje ni vidjeti kako se to radi, a stariji sami više to ne mogu raditi, pa mislim da nam je ovakvo očuvanje tradicije nužno. U našem kolinju sudjeluju članovi svih udruga na području općine. Udruge koje više rade i kroz svoje aktivnosti daju veći doprinos promociji Općine Čađavica dobiju i veća sredstva za svoj rad. Redovito imamo i onaj humanitarn­i dio, sve što se danas ne utroši za naše goste i sudionike ovoga događanja, bit će podijeljen­o potrebitim obiteljima na području općine.

Na Slavonsko kolinje u Čađavici pozvani su i brojni gosti, među njima čelnici Virovitičk­o-podravske županije i svi izvođači radova na realizacij­i općinskih projekata. Župan Igor Andrović prvi je puta bio na čađavačkom Kolinju.

– Mi jesmo slavonska županija, poznata i po kolinju i po mesnoj industriji, stoga je lijepo da se na ovakav način promiču tradiciona­lni običaji, ali i da se vidi da još uvijek ljudi ovdje žive od svojih proizvoda, od domaćega, i od suhomesnat­ih proizvoda, i da je ta proizvodnj­a ovdje i dalje prisutna. Županija će i dalje podržavati ovakve tradiciona­lne manifestac­ije – rekao je župan Andrović.

Slavonsko kolinje glazbom su začinili Tamburaši Live, a načelnik Rončević ističe da je zadovoljan odazivom i time što dolaze i mještani i svi koji se žele malo zabaviti i podružiti.n

Ove je godine za kolinje kupljena svinja teška 215 kilograma, nešto manja u odnosu na prijašnje godine

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia