Glas Slavonije

Kineske tvrtke mijenjaju iz temelja tržište e-automobila

Pokretači su Huawei i Xiaomi, koji su s mobitela prešli u autoindust­riju

- Milan Bugarić

Kineske tehnološke tvrtke mogle bi u idućim godinama iz temelja promijenit­i tržište električni­h automobila, smatra njemački stručnjak, zaključuju­ći da su se uloge u automobils­koj industriji promijenil­e. "Čini se da svjedočimo najvećoj transforma­ciji automobils­ke industrije u povijesti", rekao je Ferdinand Dudenhoeff­er u istraživan­ju o Kini.

Pokretači su promjena tvrtke poput Huaweija i Xiaomija, koje su u početku u inozemstvu došle na glas kao proizvođač­i mobitela. Sada te tehnološke tvrtke razvijaju vozila s proizvođač­ima automobila i proizvode softver ključan za pametne automobile, rekao je Dudenhoeff­er, izdvojivši primjer Xiaomijeve limuzine SU7 i brenda e-automobila Avatr, koji je Huawei razvio s proizvođač­em baterija CATL i drugim tvrtkama. - Xiaomi ne proizvodi model SU7 sam, nego ga sastavlja kineski proizvođač automobila BAIC - primijetio je Dudenhoeff­er. Huawei pak isporučuje svoj operativni sustav Harmony i tako pokreće glasovnu kontrolu u automobili­ma Avatr. Njemački stručnjak očekuje promjenu uloga u automobils­koj industriji, rekavši kako većina automobils­kih tvrtki trenutno samo sklapa automobile i igra ulogu dobavljača tehnološki­h divova, a ne obrnuto. Tehnološke tvrtke osiguravaj­u ekosustav i softver za automobile, rekao je. "Savijanje metala postalo je dosadno."

Kina je najvažnije i vrlo konkurentn­o svjetsko tržište za električne automobile. Kineski BYD i američki Tesla vode mrtvu utrku za kupce. Njemački proizvođač­i automobila najvažniji su pak u Europi, ali ne uspijevaju pratiti korak. U četvrtom tromjesečj­u 2023. BYD je prvi put pretekao Teslu po prodaji električni­h vozila, a za otprilike deset godina istisnut će japansku Toyotu s pozicije najvećeg proizvođač­a automobila u svijetu, prognozira Dudenhoeff­er. A da Kinezi misle ozbiljno, iščitava se iz priopćenja proizvođač­a automobila SAIC Motor, da će u tri godine nabaviti još 14 brodova kako bi potaknuli prodaju na inozemnim tržištima. Anji Logistics u vlasništvu SAIC-A trenutno na raspolagan­ju ima 31 brod, a uz SAIC-OVA vozila isporučuje i ona drugih kineskih proizvođač­a, uključujuć­i Dongfeng, Yutong Bus i Great Wall Motor, u jugoistočn­u Aziju, Meksiko, Južnu Ameriku i Europu. ■

SAIC je lani na inozemnim tržištima prodao 1,2 milijuna vozila, a u 2024. planira povećati prodaju na 1,35 milijuna vozila. U 2025. kompanija namjerava stranim kupcima prodati 1,5 milijuna vozila, a plasirat će i dvije premium marke, IM Motors i Rising Auto. Kinezi naručuju brodove kako bi riješili problem većih troškova isporuke na strana tržišta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia