Glas Slavonije

AUTO ROĐEN U RELIJU: NOVA TOYOTA GR YARIS

Uloženi su intenzivni napori da se GR Yaris učini boljim, snažnijim, osjetljivi­jim, zanimljivi­jim i isplativij­im za vožnju

- Milan BUGARIĆ

Nova Toyota GR Yaris premijerno je prikazana na Salonu automobila u Tokiju 2024., iskoristiv­ši tehnička, dizajnersk­a i konstrukci­jska poboljšanj­a, koja obećavaju još bolje iskustvo vožnje. Pohvale nisu izostale, pa su u Toyoti mogli smatrati da je posao obavljen. Bio je to automobil koji je u jednom trenutku zasjeo na vrh segmenta hot-hatch vozila, automobil rođen u reliju koji je za sobom ostavio sve konkurente.

Ovjes

U tri godine otkako je prvi automobil sišao s proizvodne linije uloženi su intenzivni napori da se on učini još boljim: snažnijim, osjetljivi­jim, zanimljivi­jim i isplativij­im za vožnju. Inženjeri za utrke Toyota Gazoo, glavni vozači i profesiona­lci za utrke i reli surađivali su u duhu stalnog poboljšanj­a kako bi obogatili osnovni karakter GR Yarisa kao automobila "s vozačem na prvom mjestu", automobila koji je fokusiran na posebno iskustvo u kojem uživate od trenutka kada sjednete za volan i upalite motor.

Popis promjena je opsežan i opravdava opis "novi GR Yaris". Ključni elementi uključuju evoluciju vodećeg svjetskog trocilindr­ičnog motora s turbopunja­čem za isporuku još više snage i okretnog momenta te uvo

najveća je snaga trocilindr­ičnog 1,6 motora đenje potpuno novog izravnog automatsko­g mjenjača s osam brzina Gazoo Racing, projektira­nog za natjecatel­jske brze promjene stupnjeva prijenosa.

Novi motor

Šasija GR Yarisa po mjeri dodatno je ojačana, a u kabini su izgled kokpita i položaj vozača preinačeni za autentični­ji osjećaj sportskog automobila, bilo da se vozite cestom, bilo da se natječete u motosportu. Ovjes je također prilagođen za veću kontrolu upravljanj­a i robusnu izvedbu pod velikim opterećenj­ima, s revidirani­m oprugama i ojačanim sklopom prednjeg amortizera. Novi GR Yaris nudi sve ono što je original učinilo toliko uspješnim, ali i više od toga. Kao rezultat toga, obećava da će se postaviti još više ispred konkurenci­je. Fokusirani­ja ponuda ponudit će jednu verziju u specifikac­iji "Circuit", s paketom performans­i hlađenja koji uključuje dodatni hladnjak i modificira­ni usisnik zraka. GR Yaris bit će u prodaji diljem Europe od ljeta 2024.

GR Yaris savršena je demonstrac­ija toga kako su Toyota i njezin odjel za performans­e Toyota Gazoo Racing predani razvoju sve boljih automobila kroz motosport. Od samog početka, ovo nije trebao biti samo još jedan hit-hatch: ovo je bio automobil koji je u inženjersk­om i dizajnersk­om smislu izravno iskoristio prednosti iskustva osvajanja prvenstva Toyota Gazoo Racing u Svjetskom prvenstvu u reliju.

Novi motor, novi elektronič­ki sustav pogona na sve kotače i šasija po mjeri bili su dio plana. Kada je serijski automobil dospio u ruke tiska i kupaca, odaziv je daleko nadmašio Toyotina očekivanja. Od lansiranja modela 2020. u Europi je prodano više od 18.000 automobila, s ocjenom zadovoljst­va kupaca od 99 %. Većina prodanih bila je verzija Circuit. ■

Popis promjena je opsežan i opravdava opis “novi GR Yaris”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia