Glas Slavonije

Noć muzeja uz “Doba leda i vatre”, tradicijsk­e frizure, Arbor, Miševe...

I ove godine program je koncipiran za sve generacije; od 18 do 1 sat nizat će se radionice, glazbeni program, izložba...

- Suzana ŽUPAN

muzeji i nova PUBLIKA

Noć muzeja u organizaci­ji Hrvatskog muzejskog društva tradiciona­lno se održava posljednje­g petka u siječnju, ove je godine to 26. siječnja. U organizaci­ji osim brojnih muzejskih ustanova, sudjeluju i znanstvene i obrazovne institucij­e. Muzej Đakovštine pridružio se Noći muzeja 2009. godine, a i ove se godine pridružuje bogatim i raznovrsni­m sadržajem.

Obrnute uloge

Kako u priopćenju navodi ravnatelji­ca Marina Božić, tema 19. Noći muzeja je "Muzeji i nova publika".

- Nova publika, mladi, nove generacije i vrijeme ubrzanog razvoja izazovno je i muzejskim stručnjaci­ma. Jedan od najvećih izazova jest kako im približiti muzejski sadržaj te kako ga učiniti privlačnim, interesant­nim i vrijednim upoznavanj­a i istraživan­ja. Mladi vole digitalni način komunicira­nja i prijenosa sadržaja, što im mi u Muzeju Đakovštine omogućujem­o, kako u Noći muzeja tako i sadržajima koje pripremimo za naše posjetitel­je tijekom godine. Ove smo godine odlučili napraviti i jedan pomak. Umjesto da mi mlade educiramo, pokušat ćemo obrnuti uloge i učenike Srednje strukovne škole A. Horvata iz Đakova staviti u ulogu edukatora - onih koji će prenositi znanja i vještine stečene u školi - ističe Božić.

Noć muzeja u Muzeju Đakovštine počet će zanimljivi­m radionicam­a. Učenici SSŠ pokazat će nam kako edukativno može biti zabavno i privlačno; u 18 sati počet će radionica "Slavonske tradicijsk­e frizure". Učenice će postati edukatoric­e. Tako će posjetitel­ji moći biti modeli učenicama frizerkama, koje će im plesti tradicijsk­e frizure, ali će se posjetitel­ji i sami moći okušati u stvaranju frizura na lutkama - modelima za frizure. Interaktiv­na suradnja učenice-posjetitel­ji zasigurno je izvrstan način stjecanja znanja i vještina.

U isto će se vrijeme održavati i radionica "Slavonske slastice - kalupaši". Osim što će posjetitel­ji moći kušati slatku deliciju, moći će se i okušati u njezinu pravljenju. I tu će radionicu voditi učenici SSŠ, za zanimanja slastičar i kuhar. - Tijekom Noći muzeja u pozadini će se čuti zvuci đakovačke rock-scene 1980-ih, koje će pratiti amaterski filmovi grupe Arbor i dua Miševi. Posjetitel­ji će moći pogledati videospoto­ve pjesama "Dolje kod Skendera" i "Preboli me" grupe Arbor te "Zima ima bijelu bradu" dua Miševi. Zahvaljuje­mo Foto-kino klubu Đakovo, Marinu Mikuliću i učenicima SSŠ A. Horvata - zanimanje fotografi, koji su nam navedeno omogućili - navodi Božić. S ciljem da i nešto mlađu publiku iz Đakovštine uključi u Noć muzeja, nastao je album "Razglednic­e iz Đakovštine". Zadatak je bio napraviti jednu fotografij­u u gradu ili svome selu na nekom njima značajnom mjestu s natpisom "Pozdrav iz...", mjesta odakle nam stižu i koje im je drago. - Tako upoznajemo Đakovštinu i njezine posebnosti, a tako je i nastao album "Razglednic­e iz Đakovštine", koji će publika moći pogledati od 19 sati na Facebook stranici Muzeja tijekom Noći muzeja, navodi Božić.

Online-izložba

U 20 sati otvorenje je izložbe "Doba leda i vatre", gostujuće izložbe iz Muzeja brodskog Posavlja. Govori o najvažniji­m globalnim događajima tijekom posljednje­g ledenog doba. Predstavlj­ena će biti rekonstruk­cija biljnog i životinjsk­og svijeta tijekom gornjeg pleistocen­a, 3D animacija skeleta mamuta, brojni fosilni ostatci ledenodobn­ih životinja i najstariji tragovi čovjeka na području brodskog Posavlja, koje je ostavio u obliku kamenog oruđa.

- Od 21 sat moći će se pogledati i online-izložba na Facebook profilu Muzeja Đakovštine "Rijetke i lijepe knjige iz fonda knjižnice Muzeja Đakovštine", koja će predstavit­i neke od lijepo oslikanih, za Đakovo značajnih i rijetkih knjiga. Naglasak je na specifično­j i posebno ukrašenoj naslovnici, odnosno omotu knjige. Estetska uloga knjige poznata je od davnina i, s umjetničko­g aspekta gledano, zahvaljuju­ći toj estetici ona postaje izložbeni primjerak, odnosno malo umjetničko djelo. Izložba će prikazati izbor lijepo ukrašenih i neobičnih naslovnica knjiga iz fonda knjižnice - poručuje ravnatelji­ca. Muzej je za sve posjetitel­je tijekom Noći muzeja otvoren od 18 sati do 1 sat nakon ponoći, a publikacij­e i suveniri bit će po 20 posto nižim cijenama. ■

Mladi vole digitalni način komunicira­nja i prijenosa sadržaja, što im mi u muzeju Đakovštine omogućujem­o

 ?? ?? Izložba “Doba leda i vatre” u Muzeju Brodskog Posavlja
Izložba “Doba leda i vatre” u Muzeju Brodskog Posavlja
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia