Glas Slavonije

Naše bolno prizemljen­je i potpuni raspad sistema u drugom poluvremen­u

Nakon poraza od Islanda pitamo se: Otkud nam pravo spominjati polufinale? Perkovac preuzeo odgovornos­t

- Krešimir Lacković

Ujednom trenutku pomislio sam da bi bilo najbolje napustiti teren kako je u drugom poluvremen­u izgledala Hrvatska u susretu s Islandom. Da se prekine sramota. Uoči susreta nadali smo se da bi nam neka "luda matematika" mogla vratiti priliku i borbu za polufinale eurosmotre. Nakon doživljeno­g protiv Islanda možemo se pitati: Otkud nam uopće pravo spominjati polufinale. U hrvatsku rukometnu momčad vratio se oporavljen­i Domagoj Duvnjak. Kod Islanđana nije bilo ponajbolje­g strijelca Bundeslige Omar Ingi Magnussona. Krenuli smo na Islanđane obranom 5-1, Duvnjak je stao na halfa, a prednjeg je zaigrao Zvonimir Srna. Pitamo se zašto slična obrana nije ranije korištena?

Prednost do odmora

U napadu je Duvnjaka na srednjem vanjskom mijenjao Luka Cindrić premda je i naš kapetan vukao polukontru i znao organizira­ti napad i na postavljen­u obranu. Uostalom u 6. minuti upisao se Duvnjak među strijelce za vodstvo Hrvatske 6:4. Šoštarić je prvo golom iz kontre, a potom iz sedmerca donio Hrvatskoj vodstvo u 9. minuti od 8:4. Minutu kasnije ostao je Island bez Ymira Gislasona. Dobio je crveni karton nakon VAR intervenci­je. Opravdano jer je prethodno udario Zvonimira Srnu u lice. No što nam vrijedi igrač više kada ga ne znamo iskoristit­i. Promijenil­i smo i obranu, Duvnjak je zaigrao na prednjem, a u završnici prvog poluvremen­a vratili smo se na standardni­h 6-0. Naša prednost počela je kopnjeti, pa je Goran Perkovac zamijenio Mateja Mandića za Dominika Kuzmanović­a. Island je u 24. minuti imao dva pogotka prednosti. A onda je uslijedio "Kuzma time", a isto tako i vjerojatno najbolje minute Luke Cindrića na ovom Europskom prvenstvu. S dva uzastopna pogotka Cindrića došli smo do izjednačen­ja, potom je Jelinić zabio, a onda je Kuzmanović skinuo šut s krila Elissonu u trenutcima kada smo imali igrača manje. Cindrić i Srna zabijaju u posljednjo­j minuti prvog poluvremen­a za odlazak na "plus tri". U posljednji­m sekundama prvog poluvremen­a dosuđen je sedmerac za Island koji je iskoristio Rikhardsso­n za vodstvo Hrvatske 18:16 nakon prvih 30 minuta.

Dva pogotka plusa brzo su Islanđani anulirali. Klarici je obranio šut iskusni Gustavsson, a Načinović je promašio na crti. Island je izjednačio. Vratar Gustavsson svojim pogotkom na prazan gol kao da je najavio potpuni raspad sistema.

Potpuni raspad

Duvnjak nas je s dva pogotka držao na životu. Imali smo priliku čak i za vodstvo koje nismo koristili. Island nas je kažnjavao iz kontre. Ušli su Karačić na srednjeg i Šipić na crtu. Svašta smo izvrtjeli, ali smo uporno srljali iz pogreške u pogrešku. Lako su Islanđani dolazili do prilike i pitanje je kakav bi debakl doživjeli da na vratima nije bio ponovno odlični Dominik Kuzmanović. Dizala se prednost Islanđana, poveli su i šest razlike. A Hrvatska je ušla u posljednji­h deset minuta kao da se već predala. Poslije utakmice izbornik Goran Perkovac preuzeo je odgovornos­t za izgled Hrvatske na sebe. Morat će još odraditi u srijedu susret s Njemačkom, a onda vidjeti ima li i dalje smisla i ideje s ovim stožerom. Hrvatska je nakon visokog leta i pobjede nad Španjolsko­m na kraju doživjela bolno prizemljen­je. ■

HRVATSKA 30 (18) ISLAND 35 (16)

– lanxess arena. suci: Daniel Martins accoto i roberto Martins accoto Portugal.

kuzmanović 11+0, M. Mandić 2+0, Mihić, Duvnjak 4, Šoštarić 2-1, karačić 1, Maraš, Načinović 4, kušan, cindrić 4, lučin, Šipić, Glavaš 1, srna 4, klarica 4 i Jelinić 6.

Gustavsson 1 12+0, Hallgrimss­on, rikhardsso­n 7-1, Palmarsson 5, v. kristjanss­on 4, elisson 8-1, e. Jonsson. 1, kristjanss­on 1, Gislason, valencia, vidarsson 3, arnarsson, Gudjonsson, k.o. kristjanss­on 1, thrastarso­n 4, olafsson.

Hrvatska 1-1, island 2-2; Hrvatska 10 minuta – Načinović 2+2, kušan 2, lučin 2, island 4 minute - Y. Gislason 2, arnarsson 2. crveni karton: Y. Gislason.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia