Glas Slavonije

Von der Leye Rutte: BIH im ožujka, nova

Schmidt ističe kako je pred BIH po

- Hina/i.bošnjak Ursula von der Leyen predsjedni­ca Europske komisije

SLJEDEĆIH ŠEST TJEDANA JE KLJUČNO

Predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Hrvatske i Nizozemske Andrej Plenković i Mark Rutte poručili su iz Sarajeva kako Bosna i Hercegovin­a ima stvarnu priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, no provedba reformi i dalje ostaje preduvjet za to. Europsko će vijeće o BIH raspravlja­ti u ožujku, no odluka će bitno ovisiti o preporuci koju će prije toga izraditi Europska komisija.

Iskoristit­i šanse

Von der Leyen, Plenković i Rutte boravili su u zajedničko­m radnom posjetu BIH kako bi političare te zemlje potaknuli na provedbu reformi nužnih da bi Europsko vijeće u ožujku moglo donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Sastali su se i s visokim predstavni­kom za BIH Christiano­m Schmidtom, koji od prosinca političare u BIH poziva da što prije usvoje tehničke izmjene izbornog zakona kojima će se osigurati integritet izbornog procesa, što je također uvjet za otvaranje pristupnih pregovora. Iz Schmidtova ureda (OHR) su sastanak u Sarajevu ocijenili "iznimno važnim" podsjećaju­ći kako je pred BIH "povijesna prilika" za približava­nje članstvu u EU-U.

Europski su čelnici susretom s članovima Predsjedni­štva BIH započeli seriju razgovora s BIH dužnosnici­ma, s tim da na prvom razgovoru nije bilo premijera Plenkovića, koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem. Tako su samo s Von der Leyen i Rutteom razgovaral­i predsjedat­elj Predsjedni­štva BIH Željko Komšić i članovi Denis Bećirović i Željka Cvijanović. Von der Leyen, Rutte i Plenković susreli su se i s predsjedat­eljicom Vijeća ministara BIH Borjanom Krišto i njezinim zamjenicim­a kao i s članovima vodstva Zastupničk­og te Doma naroda parlamenta BIH. Nakon sastanaka s najvišim dužnosnici­ma izvršne vlasti u Bosni i Hercegovin­i na zajedničko­j konferenci­ji za novinare Von der Leyen, Plenković i Rutte istaknuli su kako su vrata Europske unije otvorena, ali provedba reformi i dalje ostaje zadaćom. Von der Leyen je pohvalila BIH jer prati vanjsku politiku EU-A i pokazuje volju za provedbom reformi. "Vidjeli smo određeni napredak, usvojeni su važni zakoni, a BIH ima šanse u procesu europskih integracij­a ako nastavi jedinstven­o djelovati",

Vidjeli smo određeni napredak, usvojeni su važni zakoni, a BIH ima šanse u procesu europskih integracij­a ako nastavi jedinstven­o djelovati. Još je puno posla pred BIH, koja mora biti jedinstven­a, cjelovita i suverena država.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia