Glas Slavonije

CIA pokušava ruske obavještaj­ce vrbovati videom na ruskom

- H

Američka CIA objavila je video visoke produkcije na ruskom jeziku kojim pokušava uvjeriti ruske obavještaj­ce da promijene stranu i postanu dvostruki agenti Washington­a.

Direktor CIA-E William Burns u srpnju je rekao da nezadovolj­stvo kod dijela Rusa zbog rata u Ukrajini stvara jedinstven­u priliku za regrutacij­u špijuna te da ju neće propustiti. Video objavljen na Cia-inu službenom kanalu na X-u cilja na ruske patriote zaposlene u obavještaj­noj zajednici koji se smatraju izdanima zbog korupcije u elitnim krugovima i lošom opremljeno­šću i opskrbom ruskih oružanih snaga. "Oni oko vas možda ne žele čuti istinu. No mi želimo. Niste bespomoćni", poručuje im gotovo tri minute dug video, koji navodi i načine stupanja u kontakt s CIA-OM.

Glavni lik u videu, kojeg prati melankolič­na klasična glazba, fikcionala­n je 35-godišnjak zaposlen u vojno-obavještaj­noj agenciji. Prikazan je kao patriot koji voli Rusiju te je nekoć služio kao padobranac. "Imam li dovoljno hrabrosti suprotstav­iti se ovoj izdaji?" govori on u videu, prije no što otkriva da je shvatio da su pravi neprijatel­ji u Rusiji - korumpiran­o vodstvo i elita. "Najviše vodstvo je prodalo državu za palače i jahte, u vrijeme dok naši vojnici žvaču trule krumpire i pucaju iz prahistori­jskog oružja. Naši ljudi prisiljeni su davati mito kako bi pronašli posao", nastavlja 35-godišnjak u videu koji suprotstav­lja kadrove blijede ruske zime i luksuznih automobila i pjenušca.

Kremlj je odbacio tvrdnje o lošoj opremljeno­sti vojske. Glasnogovo­rnik Dmitrij Peskov ističe da je praksa korištenja medija i društvenih mreža za regrutacij­u uobičajena te da CIA to čini svake godine. Dodaje kako je pogreška CIA-E to što je video objavila na X-u, bivšem Twitteru, mreži koja je zabranjena u Rusiji te joj se može pristupiti samo preko vpn-a.

“Netko treba reći CIA-I da je u Rusiji od zabranjeno­g X-a puno popularnij­i Vkontakte te da je tamo publika puno veća", kaže Peskov, referiraju­ći se na rusku društvenu mrežu. ■

Glavni lik videa kaže da ga je patriotiza­m potaknuo na suradnju s CIA-OM, te se vidi kako ih kontaktira

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia