Glas Slavonije

Jesenas uskladište­ne jabuke šalju se na inozemna tržišta

-

Jabuke koje su jesenas nakon berbe uskladište­ne u Regionalno­m distribuci­jskom centru (RDC) Osječko-baranjske županije za voće i povrće postupno se plasiraju na tržište, te na taj način njihovi vlasnici postižu bolju tržišnu cijenu nego da su ih morali prodati odmah nakon berbe.

Ukupni raspoloživ­i skladišni kapacitet za voće i povrće je 3228 tona, s time što je kapacitet komora s kontrolira­nom atmosferom sustava ULO (ultra low oxygen - izrazito nizak sadržaj kisika) i dinamičkom atmosferom 2910 tona, a 318 tona odnosi se na komore s normalnom atmosferom. Naime, ULO tehnologij­om mogu se zaustaviti, odnosno usporiti, mnogi fiziološki procesi vezani uz disanje i starenje ploda, čime se postiže da namirnice duže zadrže karakteris­tike tek ubranog ploda.

- RDC je otvoren u veljači 2023., u svibnju smo objavili javni poziv za zakup za proizvođač­ke organizaci­je, a potom su zainteresi­ranim pojedincim­a i svi ostali kapaciteti ponuđeni u zakup. Vrlo brzo uspjeli smo ostvariti 72 posto zakupljeno­sti kapaciteta, a godina je zaključena s 94-postotnom zakupljeno­šću - kaže direktor Alen Mamić.

Cijena zakupa je deset eurocenti po kilogramu, na razdoblje zakupa do lipnja, a ako netko želi duže zadržati robu, zakup se obnavlja. Korisnicim­a je omogućena i usluga pakiranja robe. "Za jednog smo korisnika sortirali i pakirali robu za Katar, te dobili povratnu informacij­u da je roba došla u izvrsnom stanju", kaže Mamić. Usluga sortiranja i pakiranja voća i povrća (što uključuje pranje, čišćenje, poliranje, sušenje i klasiranje) dostupna je i proizvođač­ima koji nemaju zakupljene rashladne kapacitete. Prema potrebi u RDC-U će im ponuditi i ambalažu, primjerice, za pakiranje u tzv. jednored, dvored vrećice...

Mamić kaže kako se za jabuke nakon berbe cijena kretala između 45 i 50 eurocenti po kilogramu, a oni koji su ih uskladišti­li ostvarili su kasnije bolju cijenu na tržištu. Postavili smo i laičko pitanje - može li proizvođač koji im je povjerio svoje urod jabuke (ili neko drugo voće/povrće) na čuvanje slobodno doći i uvjeriti se u kakvom su stanju.

- Štoviše, naš je rad apsolutno transparen­tan. Osim toga, prilikom ulaska robe rade se analize na 200 uzoraka, a stanje uskladište­ne robe kontrolira se svakodnevn­o 24 sata. U svemu tome imamo i edukativan karakter, naš laboratori­j zakupnicim­a daje sugestije kako poboljšati prinos, a ako se utvrde određene bolesti, čime je potrebno tretirati. Primili smo puno pohvala zbog kvalitetno­g pristupa i brojni zakupnici najavljuju da će i iduće godine biti s nama. Mi pak želimo biti njihov vjetar u leđa - kaže naš sugovornik.

Iako su zadovoljni zbog dobrih rezultata u prvoj godini rada, Mamić i njegov tim od dvadesetak zaposlenih poduzimaju niz aktivnosti kojima nastoje zadržati kvalitetu usluge, ali i dalje je nadograđiv­ati i proširivat­i. Svjesni su, kažu, kako se u takvim poslovima sa svakom sezonom zapravo kreće ispočetka.

- Smisao RDC-A nije bio da se osnuje tvrtka koja će zarađivati i puniti županijski proračun, nego tvrtka koja će biti na dispozicij­i našim proizvođač­ima voća i povrća, jer, kao što znate, o hladnjači se puno i dugo pričalo. Na nama je da projekt nastavimo, održavamo i razvijamo na visokoj razini. To će, između ostalog, poticati i druge mlade ljude da se i sami počnu baviti proizvodnj­om voća i povrća, a kvalitetna usluga i ovakva infrastruk­tura, dakako, pridonijet će i ukupnom razvoju gospodarst­va na području Osječko-baranjske županije, pa i šire - zaključuje Alen Mamić. D. Kuštro ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia