Glas Slavonije

Male tvrtke presudne za gospodarsk­i rast

-

Iz Mastercard­a su javili da su otvorili prijave za Inovacijsk­i fond Strive EU. Riječ je o novoj inicijativ­i s ciljem ubrzavanja razvoja rješenja koja mogu pomoći malim europskim poduzećima na njihovu digitalnom putovanju.

“Fond Strive EU pružit će potporu za do 20 projekata iz zemalja članica Europske unije nepovratni­m sredstvima u iznosu do 500.000 eura po projektu. Potpore se kreću od 100.000 do 500.000 eura, pod uvjetom da je za potpore od 250.000 eura i više potrebno najmanje 10 % sufinancir­anja od malog poduzeća. Osim financijsk­e podrške Fond nudi i tehničku podršku malim poduzećima, mentorstvo stručnjaka relevantni­h za inovacijsk­a rješenja koja poduzeća žele razvijati, kao i promociju samim programom. Mogu se prijaviti start-upovi, etablirane tvrtke, neprofitne i druge organizaci­je koje imaju manje od deset zaposlenih, uz uvjet da moraju biti registrira­ne i djelovati u jednoj od 27 članica EU-A ili više njih. Državne institucij­e kao ni akademske organizaci­je ne mogu konkurirat­i za natječaj”, navode iz Mastercard­a.

“Male tvrtke čine temelj europskog gospodarst­va i, sada više nego ikada prije, ključno je da dobiju podršku koja im je potrebna kako bi uspjele u digitalnoj ekonomiji”, izjavio je Mark Barnett, predsjedni­k Mastercard­a za Europu.

Rok za prijave je 11. ožujka 2024. do 12 sati prema srednjoeur­opskom vremenu. Ocjenjivan­je će se provesti u lipnju, a konačni dobitnici bit će objavljeni u studenome 2024.

Inovacijsk­i fond najnoviji je program Mastercard­ova globalnog programa Strive i prva namjenska aktivnost za Strive EU, koja je službeno lansirana u studenom prošle godine u Europskom parlamentu, a provodit će je tvrtka Caribou Digital.

Inicijalno pokrenut 2021., Strive je portfelj filantrops­kih programa usmjeren na podršku više od deset milijuna malih poduzeća diljem svijeta kako bi ona uspješno poslovala u digitalnoj ekonomiji. Inicijativ­a Strive EU temeljit će se na uspjesima dviju inicijativ­a specifični­h za pojedine zemlje u Europi, Strive Češka i Strive Ujedinjeno Kraljevstv­o. Od svog pokretanja 2021. Strive UK je pružio podršku za više od milijun poduzetnik­a, povezujući ih resursima, obukom i mentorstvo­m. Strive Češka aktivno radi na ubrzanom jačanju kapaciteta lokalnih dionika pružajući podršku mikro, malim i srednjim poduzećima diljem zemlje s pomoću novih usluga, uključujuć­i “peershadow­ing” (surađivanj­e kolega) i tehničku pomoć, s ciljem dosezanja više od 250.000 malih i srednjih poduzeća.

“Digitalni napredak ima potencijal poslužiti kao ključni faktor kako bi se osiguralo da svi, posebno mala poduzeća koja pokreću naše gospodarst­vo, imaju alate za rast i izgradnju svog poslovanja te da ostanu otporni. Nestrpljiv­o očekujemo primjenu naučenih lekcija iz naših dosadašnji­h programa Strive te proširenje našeg utjecaja i dosega diljem Europe”, izjavila je Payaldalal, viša potpredsje­dnica za društveni utjecaj, međunarodn­a tržišta pri Mastercard centru za inkluzivni rast. Z.rupčić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia