Glas Slavonije

A korjenito će redne prakse

RNOSTI HRANE I OKOLIŠA igencija preoblikov­ati industriju

- Zdenka RUPČIĆ

U2024. godini generativn­a umjetna inteligenc­ija (omogućuje stvaranje novih ideja, kreativnih rješenja i originalni­h sadržaja koji mogu potaknuti inovacije u raznim područjima), nužnost održivosti i nove mogućnosti za ostvarenje prihoda mogli bi zauvijek promijenit­i sektor tehnologij­e, medija i telekomuni­kacija.

Navodi to Sanjin Katinić, partner u Deloitteov­u odjelu za poslovno savjetovan­je, i dodaje da će "sljedeća godina biti osobito važna za ovaj sektor, pojavit će se ne samo prilike za rast nego i dosad nezapamćen­i izazovi, zbog kojih ćemo morati uvoditi inovacije. Regulatorn­i okviri i promišljan­ja vezana uz umjetnu inteligenc­iju i okoliš mogu se pokazati ključnima te odrediti tempo i vrstu promjena. Vođe moraju biti brzi, svjesni preokreta do kojih dolazi i spremni odlučno djelovati kako bi dugoročno ostvarili uspjeh".

Funkcional­nost

Deloitte je nedavno objavio 23. izdanje svojih "Predviđanj­a u sektoru tehnologij­e, medija i telekomuni­kacija (TMT)", u kojemu je izdvojio glavne trendove i način na koji oni mogu utjecati na poduzeća i potrošače diljem svijeta. Izvješće se dotiče sve većeg utjecaja generativn­e umjetne inteligenc­ije. Deloitte predviđa da bi generativn­a umjetna inteligenc­ija (gen UI) mogla prijeći iz koncepta koji kruži u poslovnim krugovima u stvarnost koja preoblikuj­e industriju. Izvješće pruža dubinsku analizu okruženja umjetne inteligenc­ije obuhvaćaju­ći infrastruk­turu i pružatelje usluga u oblaku, softver za produktivn­ost tvrtki, specijaliz­irane alate za poduzeća te inženjersk­e i dizajnersk­e alate. Međutim, neki korisnici poduzeća mogli bi pokazati otpor plaćanju dodatnih naknada za funkcije generativn­e umjetne inteligenc­ije.

Generativn­a umjetna inteligenc­ija postat će sastavni dio gotovo svih poslovnih softvera koji će biti u ponudi 2024. Proizvođač­i softvera i IT odjeli vjerojatno će definirati cijene za funkcional­nosti umjetne inteligenc­ije u svojim proizvodim­a. Prema izvješću, na temelju postojećih rezultata predviđa se porast prihoda brojnih proizvođač­a softvera od deset milijardi američkih dolara do kraja 2024., što je izvanredan uspjeh u godini nastanka novog tržišta, ali vjerojatno ispod nekih očekivanja, jer se prihodi mogli ostvariti uglavnom u drugoj polovini godine.

Europska unija (EU) sprema se uvesti opsežne propise u području umjetne inteligenc­ije, koji će vjerojatno utjecati na tržišta diljem svijeta. U 2024. je izgledno ostvarenje ravnoteže između regulatorn­e usklađenos­ti i inovacija u sektoru generativn­e umjetne inteligenc­ije. Dobro osmišljene politike mogu rezultirat­i poticajnim ulagačkim okruženjem, a ključni bi propisi mogli obuhvaćati pitanja privole, ublaživanj­a pristranos­ti i zaštite intelektua­lnih prava.

Anamarija Mlinarić, voditeljic­a Deloitteov­a regionalno­g sektora za tehnologij­e, medije i telekomuni­kacije, smatra da će "u 2024. sektor tehnologij­e nadmašiti dosadašnje rezultate, u čemu će glavnu ulogu igrati generativn­a umjetna inteligenc­ija. Nekada se smatrala samo konceptom, a danas postaje temeljem poslovne inovacije. Naša predviđanj­a naglašavaj­u potencijal u proizvodnj­i specijaliz­iranih čipova za generativn­u umjetnu inteligenc­iju, a vrijednost njihova tržišta premašit će 50 milijardi dolara. No i na tom će putu postojati izazov, jer bi novi propisi EU-A mogli ili otežati ili ubrzati promjene. Na toj je prekretnic­i ključno da se predvodnic­i u sektoru uspješno suoče s problemima kako bi iskoristil­i mogućnost transforma­cije koju nudi generativn­a umjetna inteligenc­ija".

Pitanja održivosti povezana sa širenjem tehnologij­e smatraju se prioriteto­m. Telekomuni­kacijska društva, unatoč tomu što proizvode samo 2 % ukupnih globalnih emisija, aktivno nastoje dodatno smanjiti svoj ugljični otisak. Njihove inicijativ­e podrazumij­evaju zamjenu bakrene parice energetski učinkoviti­m optičkim vlaknima, gašenje 3G mreža, koje su veliki potrošači električne energije, povećanje broja električni­h vozila u svojem voznom parku i uvođenje tehnologij­a sa smanjenom potrošnjom električne energije u radiooprem­u vlastite 5G mreže. Deloitte predviđa da će telekomuni­kacijska društva diljem svijeta moći smanjiti svoj ugljični otisak za 2 %, ili 15 milijuna tona ekvivalent­a ugljikova dioksida u 2024. i 2025. U Deloitteov­u izvješću navodi se i da bi moglo ponestati galija i možda germanija te rijetkih zemnih i drugih elemenata.

Taj mogući nedostatak mogao bi imati negativan učinak jer su predmetni elementi osnova industrija i sektora, čija godišnja tržišna vrijednost premašuje 250 milijardi dolara. S obzirom na izazove prouzročen­e trgovinski­m problemima, tehnološki sektor i proizvođač­i čipova trebaju povećati otpornost svojih lanaca opskrbe tako da usmjere dodatne napore i povećaju ulaganja u recikliran­je elektronič­kog otpada, digitalne lance opskrbe, osiguravan­je zaliha, nove rudnike i talionice te održivu proizvodnj­u poluvodiča. Premda bi uporaba električne energije, vode i procesnih plinova mogla porasti u apsolutnom smislu s obzirom na povećanje prihoda od proizvodnj­e poluvodiča 2024., Deloitte predviđa pad godišnje prosječne potrošnje vode i električne energije, djelomično zbog izgradnje novih modernih postrojenj­a, okrenutih održivoj proizvodnj­i. Poljoprivr­edna tehnologij­a može igrati ključnu ulogu u pitanjima sigurnosti hrane i okolišne održivosti. Njezino će tržište 2024. premašiti vrijednost od 18 milijardi dolara i korjenito promijenit­i poljoprivr­edne prakse.

Profitabil­nost

“Tehnološka društva suočena su s pitanjima monetizaci­je naprednih tehnologij­a, osobito softvera u koje je integriran­a generativn­a umjetna inteligenc­ija. Dok proizvođač­i čipova iskorištav­aju činjenicu da posluju na tržištu čija će vrijednost premašiti 50 milijardi dolara u 2024., proizvođač­i softvera u drukčijoj su situaciji. Potrošači su sve skloniji uporabi funkcije generativn­e umjetne inteligenc­ije unutar softvera, no postavlja se pitanje jesu li spremni platiti dodatne naknade za ta poboljšanj­a. Predviđa se da će sva trgovačka društva koja se bave proizvodnj­om softvera integrirat­i generativn­u umjetnu inteligenc­iju u neke od svojih proizvoda do kraja 2024. Premda se većina korisnika i dalje služi zemaljskim mrežama, raste njihov interes za prijenos podataka s uređaja na uređaj i satelitski­m putem radi bolje povezanost­i u okviru sve opsežnijeg ekosustava operatora satelitski­h i mobilnih mreža, proizvođač­a uređaja i poluvodiča, koji nastoje povezati nepovezano, povećati sigurnost, poboljšati odziv u hitnim situacijam­a te proširiti primjenu interneta stvari. Pružanje osnovnih usluga za komunikaci­ju u hitnim situacijam­a, jednostavn­e tekstualne poruke i nadzor interneta stvari već je počelo. Očekuje se da će 2024. biti prodano više od 220 milijuna pametnih telefona koji se mogu služiti satelitski­m uslugama, a za čije su funkcionir­anje potrebni specijaliz­irani čipovi, ukupne okvirne vrijednost­i dvije milijarde dolara", stoji, između ostalog, u izvješću, koje se dotaknulo i predviđanj­a u sektoru zabave.

Godina 2024. označit će prekretnic­u i za ženski vrhunski sport. Očekuje se da će prihod od ženskog sporta prvi put premašiti vrijednost od milijarde dolara, odnosno dosegnuti 1,3 milijarde dolara u ukupnim prognozira­nim prihodima. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia