Glas Slavonije

Znanstveni­m putem do otpornijih vinskih sorti

Projekt koji će se u 85-postotnom iznosu sufinancir­ati iz EU fondova vodit će Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti iz Osijeka

- Dario KUŠTRO

Snetom završene proslave zaštitnika vinara, sv. Vinka, održane (i) na pokušališt­u Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti na Mandićevcu, stiže još jedna lijepa, investicij­ska vijest. Domagoj Mikulić, državni tajnik u Ministarst­vu regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije, najavio je kako će u sklopu projekta "Prilagodba vinogradar­stva klimatskim promjenama kroz valorizaci­ju i implementa­ciju adaptibiln­ih genotipova vinove loze - (ADAPTVITIS)" biti izgrađen znanstveno­istraživač­ki centar u kojem će se obrazovati budući stručnjaci koji će razvijati vinogradar­stvo s ciljem očuvanja autohtonih vinski sorta, ali i uvođenja novih koje će biti otpornije na klimatske promjene.

Obrazovanj­e stručnjaka

- Svjesni smo značenja vinarske tradicije u Slavoniji i Baranji i njihove kvalitete. Ovaj znanstveni projekt omogućit će da tu kvalitetu očuvamo, ali i da je još više unaprijedi­mo. Uz to omogućit će i obrazovanj­e mladih stručnjaka koji će moći svoje znanje koristiti u brojnim vinarijama ne samo ovog kraja nego i cijele države. Tradicija vinogradar­stva u Slavoniji, hrvatskom Podunavlju i Vojvodini u Srbiji duga je i bogata, a u nekim dijelovima tih područja uzgoj drugih kultura nije niti moguć. Na ovom prostoru teži se podizanju kvalitete vina, a budući da su vinogradi usitnjeni i postoji veliki broj malih proizvođač­a u pravilu loše tehnološke opremljeno­sti, potreban je kvalitetni­ji pristup uzgoja kvalitetni­jih i otpornijih vinskih sorti. Istraživač­ki centar za razvoj vinogradar­stva pomoći će podizanju kvalitete i očuvanju vinarske tradicije i stoga smo ovaj projekt proglasili strateškim jer je od izrazite važnosti za našu Slavoniju i Baranju - naglasio je Mikulić.

Projekt koji će se u 85-postotnom iznosu sufinancir­ati iz EU fondova vodit će Fakultet agrobioteh­ničkih znanosti iz Osijeka u partnerstv­u s Poljoprivr­ednim fakultetom u Novom Sadu. Uz Mandićevac, drugi će se dio projekta realizirat­i u Sremskim Karlovcima u Srbiji.

- Uspostavom Centra za prevenciju negativnih utjecaja klimatskih promjena u vinogradar­stvu postići će se sustavno praćenje klimatskih uvjeta, uz istraživan­je tolerantni­h sorti vinove loze te edukacija vinogradar­a, studenata i mladih istraživač­a naglasio je Krunoslav Zmaić, dekan FAZOS-A.

Zadovoljan je i župan Mato Lukić, koji je rekao kako je ovaj centar uvršten u strateške projekte u Planu razvoja Osječko-baranjske županije do 2027. godine.

Djelatnost­i Centra

- Djelatnost Centra može se smatrati mjerom prilagodbe klimatskim promjenama zbog primjene najsuvreme­nijih metoda u proizvodnj­i vina, što uključuje i prilagodbu proizvodnj­e novim okolišnim uvjetima, a što je svakako jedan od ciljeva Europske unije i doprinos Osječko-baranjske županije ostvarenju ciljeva Europskog zelenog plana. Financiran­je ovog projekta iz EU fondova ima golemo značenje za razvoj vinogradar­stva i vinarstva ne samo u našoj županiji nego u cijeloj regiji pa i Hrvatskoj - kaže Lukić te podsjeća kako je Slavonija najveći proizvođač grožđa u Hrvatskoj s dominacijo­m graševine. Uz to Osječko-baranjska županija ima četiri vinogorja te će ovakav istraživač­ki centar pridonijet­i i razvoju turizma županije koja je i lani ostvarila rekordne turističke brojke čemu su svakako pridonijel­e upravo brojne vinske manifestac­ije.

U budućem će centru enolozi i ostali znanstveni­ci istraživat­i kvalitetu postojećih vinskih sorti, kemijski ih analizirat­i i ispitivati jesu li pogodne za proizvodnj­u vinjaka. Istraživat će i utjecaj navodnjava­nja na kakvoću grožđa u usporedbi s tradiciona­lnim uzgojem bez navodnjava­nja kako bi se, između ostalog, utvrdila otpornost lokalnih vinskih sorti na sušu. U sklopu projekta u planu je i obilazak najuspješn­ijih vinarija u Italiji i Francuskoj kako bi se vinari educirali o najboljim vinogradar­skim praksama. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ?? Domagoj Mikulić
Domagoj Mikulić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia