Glas Slavonije

Cilj je da ni jedna žena ne umre od raka vrata maternice

- Nikola Kraljik spec. javnog zdravstva

Sedamnaest­i Hrvatski dan mimoza nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i 18. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (22. - 28. siječnja 2024.) održat će se u subotu (27. siječnja) od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića. Manifestac­ija se održava u organizaci­ji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Gradske lige protiv raka Osijek i u suradnji s Medicinsko­m školom Osijek, KBCOM Osijek, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Mammae klubom Osijek, ILCo-osijek, IK Javor iz Osijeka, a polaznici aktivnosti Hodanjem do zdravlja dat će i ovaj put potporu u borbi protiv ove bolesti od koje u svijetu danas ne bi smjela uistinu oboljeti, a ne umrijeti ni jedna žena.

“Ove godine, i iduće, očekujemo i veliku potporu ne samo drugih udruga i građana u našem gradu nego i snažnu podršku i angažman politike i njezinih predstavni­ka kako bismo u idućem razdoblju ispunili cilj, a to je Hrvatska bez raka vrata maternice, Republika Hrvatska zemlja zdravih žena, djevojaka, sestara, majki i baka", kaže Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva, koordinato­r Nacionalno­g programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-baranjsku županiju te tajnik Lige protiv raka Osijek. U navedenom će se vremenu,

Cijepljenj­e protiv HPV-A i redoviti preventivn­i ginekološk­i pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti izazvanih HPV-OM.

uz simboličnu podjelu cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali te informirat­i i savjetovat­i građane o mogućnosti­ma sprječavan­ja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenj­u protiv HPV-A.

U posljednji­h deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, a mortalitet je stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svakog dana dijagnosti­cira jednoj ženi, a svakog trećeg dana od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdrav­stvenih prioriteta. “Cijepljenj­e protiv HPV-A i redoviti preventivn­i ginekološk­i pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti izazvanih HPV-OM. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-OM", podsjeća dr. Kraljik te poziva sve građane da se pridruže i podrže ovu tradiciona­lnu i plemenitu manifestac­iju na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia