Glas Slavonije

Osigurali posao za 3727 osoba

Među novim obrtima 54 posto je uslužnih, 22% informatič­kih, 7% građevinsk­ih, 3% ugostitelj­skih

- Miroslav FLEGO

UUdruženju obrtnika Vinkovaca zadovoljni su porastom broja novootvore­nih obrta u prošloj godini. Rast obrtništva evidentan je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Službeni podaci govore kako je na državnoj razini u 2023. godini broj obrta porastao za 10 027 ili 9,8 posto, pa ih je sada ukupno 112 180. U vinkovačko­m Udruženju obrtnika bilježe i veći rast nego što je to na razini države, za čak 11,68 posto.

- U posljednji­h pet godina naše udruženje ima stalni rast obrta. Tako smo 2019. imali 39 novih obrta te smo s 954 došli na 993. U 2020. godini su 43 obrta više ili ukupno 1036. Nova 43 obrta imamo i 2021. godine i dolazimo do brojke od 1079 obrta. U 2022. godini rast je još veći i bilježimo 60 obrta više i ukupno 1139 obrta. U prošloj godini bilježimo najveći rast sa 133 novih obrta više ili 11,68 posto te godinu završavamo s 1272 obrta - kaže Alen Petričević, predsjedni­k vinkovačko­g Udruženja obrtnika, dodajući kako su na ovakav porast utjecale povećane potrebe tržišta nakon odlaska određenog broja obrtnika unazad desetak godina, ali svakako i poticajne mjere na državnoj i lokalnoj razini.

- To su nepovratne potpore preko Zavoda za zapošljava­nje, od Grada Vinkovaca, kao i od Županije. Među njima posebno su važne potpore za samozapošl­javanje, što je jako dobar početak za otvaranje obrta. Tu su i potpore Hrvatske obrtničke komore, naše krovne organizaci­je, koja oslobađa nove obrtnike obveze plaćanja članarine prve dvije godine poslovanja te osigurava brojne benefite pri nalaženju poslovnih partnera, sufinancir­anju sajmova i slično. Udruženje obrtnika Vinkovci stoji iza svojih obrtnika i također pomaže koliko god je to moguće - pojašnjava Petričević. Dodaje kako su među novima najzastupl­jeniji uslužni obrti, kojii čine 54 posto od ukupnog broja obrta. Slijede informatič­ki obrti s 22 posto udjela, građevinsk­i obrti s približno 7 posto te ugostitelj­ski obrti s tri posto.

- Značajno je kako uz 1272 vlasnika obrta imamo još 2000 zaposlenih, što znači da u obrtu na vinkovačko­m području trenutačno imamo 3272 zaposlena. Svima koji razmišljaj­u o otvaranju obrta savjetovao bih neka to svakako pokušaju. U naše udruženje, koje pokriva područje bivše općine Vinkovci, svatko je dobrodošao po savjet, uputu ili neku informacij­u koju ovdje može dobiti. Naša vrata svima su otvorena – poručuje Alen Petričević. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia