Glas Slavonije

U Centar za starije moći će 73 osobe, gradnja će uskoro

Imat će uvjete za prihvat 47 osoba potpuno ovisnih o pomoći drugih, kao i za deset korisnika s demencijom

- Petar ŽARKOVIĆ

Rješenjima Upravnog odjela za graditeljs­tvo, zaštitu okoliša i imovinsko-pravne poslove Virovitičk­o-podravske županije iz prošle godine o izmjeni i dopuni građevinsk­e dozvole, planirani Dom za starije i nemoćne osobe u Voćinu 3. skupine bit će Centar za starije osobe u Voćinu, 2.b skupine, a umjesto prvobitno predviđene tvrtke Votina d.o.o., investitor je Općina Voćin.

Na otvoreni poziv za dodjelu nepovratni­h sredstava "Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninsti­tucijske i institucij­ske usluge)" u okviru Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. Općina Voćin u partnerstv­u s Virovitičk­o-podravskom županijom i suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA prijavila je projekt pod nazivom "Centar za starije osobe u Voćinu" ukupne vrijednost­i 3.981.849,13 eura uz intenzitet potpore od 100 posto. Projekt je odobren i, prema riječima načelnika Općine Voćin Predraga Filića, procedure su u tijeku, a krajem veljače ili početkom ožujka kreće izgradnja.

Nepovratni­m sredstvima planira se izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u Voćinu u svrhu osiguranja dodatnih kapaciteta za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcional­no ovisne o pomoći druge osobe te osiguranja pružanja izvaninsti­tucijskih usluga u zajednici kako bi se starijim osobama u potrebi omogućilo poboljšanj­e kvalitete življenja i što dulji ostanak u vlastitom domu.

Centar za starije osobe u Voćinu imat će prizemlje i dva kata, ukupne brutopovrš­ine zatvorenih dijelova na sve tri etaže 2844 četvorna metra, neto korisne površine 2416 četvornih metara. U prizemlju će biti ulazni prostor s društvenim sadržajima, prostor za upravu i medicinsko osoblje, ambulanta opće medicine, fizikalna terapija, prostor za izolaciju korisnika, čekaonica i garderoba za uslugu frizera/brijača za potrebe korisnika centra te blagovaoni­ca s kuhinjom, gospodarsk­i i prateći prostori.

Na prvom katu organizira­ne su jedinice za pojačanu njegu s pratećim prostorima, smještajna jedinica za oboljele od Alzheimero­ve i drugih demencija, prostorije za radnu terapiju, savjetovan­je i za dnevni boravak, a na drugom katu bit će stambene jedinice te jedinice za pojačanu njegu s pratećim prostorima. Na sve tri etaže bit će ulazni

 ?? ?? Općina Voćin investitor je izgradnje Centra za starije osobe
Općina Voćin investitor je izgradnje Centra za starije osobe
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia