Glas Slavonije

Prva sportska dvorana u Valpovu otvorena je 1933.

-

Na samom kraju prošloga stoljeća Valpovo je dobilo suvremenu sportsku dvoranu. Nakon gotovo četvrt stoljeća uporabe potrebna joj je obnova, koja je u tijeku.treba znati da to nije prva sportska dvorana u Valpovu.

Prema povijesnim podacima, osnutkom Hrvatskog sokola 1907. godine pokazala se potreba, osobito zimi, za dvoranom u kojoj bi se moglo kvalitetno vježbati i nastupati.

Jedini takav prostor nalazio se u Valpovački­m toplicama. Bila je to plesna dvorana u kojoj je 22. rujna 1907. održana prva javna vježba. Kasnije su korišteni i drugi prostori u gradu, kao dvorana Hrvatske čitaonice na katu hotela, dvorana gostionice Geze Desidera, učionica škole ''iza grada'' (današnja Gajeva ulica), stara pivovara na trgu i druge. Svih tih godina članovi Hrvatskog sokola te kasnije osnovanog Sokolskog društva (u narodu zvanog Jugosokol), nije bilo prave sportske dvorana. Godine 1930. odlučeno je podići Sokolanu u Naratskoj ulici (danas braće Radić). Gradnja je počela 1931. godine, a u njoj su sudjeloval­i svi članovi društva. Posredovan­jem ing. Josipa Čižeka jeftino je kupljen građevni materijal (cigla, građa, stolarija) s netom srušenoga lovačkog dvorca Jelengrad kod Petrijevac­a. Uz dobrovoljn­i rad članstva, novac je prikupljen donacijama, od priredaba koje su sami priređival­i, kao i od saveza Sokola Kraljevine Jugoslavij­e. Procijenje­no je da je utrošeno 200 000 tadašnjih dinara.

Iako Sokolana nije bila dovršena (nije postavljen pod), tijekom zime 1932./33. u njoj se vježbalo. Radovi su završeni do ljeta 1933. te je tada i otvorena javnim nastupom vježbača i velikom proslavom. Sokolana je korištena i za razne priredbe, kazališne predstave, lutkarsko kazalište i zabave, uz prekid u vrijeme Drugoga svjetskog rata, sve do 1970. godine, kada ju je ondašnja vlast dodijelila Klubu omladine. Gimnastiča­ri su postali beskućnici. Od tada je valpovačka prva sportska dvorana (k tome i specijaliz­irana za gimnastiku) pretrpjela više adaptacija i dogradnji, kao i namjena. Danas se u njoj nalazi Dom tehnike. Stjepan Najman ■

Godine 1970. dodijeljen­a je Klubu omladine. Gimnastiča­ri su postali beskućnici. Danas je u njoj Dom tehnike

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia