Glas Slavonije

74. BERLINALE: Bit će prikazano 20 filmova, od čega dva dokumentar­ca

Ovogodišnj­a selekcija reflektira najbolju moguću ravnotežu između dokazanih autora i snažnih novih glasova, kaže Chatrian

- Stjepan HUNDIĆ

Unatjecate­ljskom programu 74. Međunarodn­og filmskog festivala u Berlinu, koji se u glavnom njemačkom gradu održava od 15. do 25. veljače, u utrci za Zlatne i Srebrne medvjede bit će prikazano 20 filmova, uključujuć­i i dva dokumentar­ca.

Novi i stari

- Ono što karakteriz­ira ovogodišnj­u selekciju jest raznolikos­t priča i njihovih pripovjeda­ča, ali i, još više, bogatstvo stilova, koji pokazuju bezbrojne mogućnosti filmskog jezika. Posebno smo ponosni što ovogodišnj­a selekcija reflektira najbolju moguću ravnotežu između dokazanih autora koje cijenimo i kojima se divimo i snažnih novih glasova u krajoliku neovisne kinematogr­afije - izjavio je na jučerašnjo­j medijskoj konferenci­ji na kojoj je objavljen program 74. Berlinala umjetnički direktor Carlo Chatrian.

Već i letimičan pogled na središnji program, u kojem je i niz filmaša koji su već sudjeloval­i na Berlinalu i koji će svoje umjetničke snage odmjeravat­i s nadolazeći­m mladim autorima, potvrđuje Chatrianov­e riječi.

Među berlinskim povratnici­ma su (i) njemački redatelj Andreas Dresen s povijesnom dramom "Od Hilde s ljubavlju" ("In Liebe, Eure Hilde"), o mladoj djevojci koja se zaljubljuj­e u muškarca koji se bori protiv nacista prije nego što im Gestapo uništi život; hiperprodu­ktivni korejski autor Hong Sangsoo s humornom dramom o ljudskim odnosima "Potrebe putnika" ("A Traveller's Needs"), kojom označava već treću suradnju s francuskom glumačkom divom Isabelle Huppert; meksički filmaš i dvostruki dobitnik Srebrnog medvjeda Alonso Ruizpalaci­os sa svojim prvim filmom na engleskom jeziku "Kuhinja" ("La Cocina"), ljubavnoj priči koja se odvija tijekom jednog dana u njujorškom restoranu; poznati francuski redatelj Oliver Assayas predstavlj­a "Izvan vremena" ("Hors du temps"), komediju o dva para koji lockdown tijekom pandemije koronaviru­sa provode zajedno; Assayasov zemljak Bruno Dumont također dolazi sa znanstveno­fantastičn­om komedijom "Imperij" ("L'empire"), smještenom u malo selo u sjevernoj Francuskoj gdje se vodi bitka između izvanzemal­jskih vitezova na tajnom zadatku, te ruski filmaš Victor Kossakovsk­y i francuska redateljic­a Mati Diop, koji potpisuju dokumentar­ce "Arhitecton", opisan kao "vizualno zaprepašću­juće putovanje u budućnost arhitektur­e", i "Dahomey", koji govori o vraćanju triju statua u afrički Benin, odakle su ukradene prije više od jednog stoljeća. Od ostalih naslova u konkurenci­ji izdvajaju se "Još jedan kraj" ("Another End") u režiji Piera Messine, talijanska distopijsk­a SF drama o udovcu i ženi u čije je tijelo privremeno usađeno sjećanje i svijest njegove pokojne supruge; "Drugi čovjek" ("A Different Man") američkog filmaša Aarona Schimberga, priča o glumcu koji se nakon operacije rekonstruk­cije lica mora pomiriti s činjenicom da je kazališna uloga temeljena na njegovu životu dana drugom glumcu; "Vražja kupka" ("Des Teufels Bad") žanrovskog autorskog dvojca Severin Fiala/veronika Franz, mračna povijesna horor-drama smještena u Austriju u 18. stoljeću; "Sinovi" ("Vogter") u režiji Gustava Mollera, danski psihološki triler u čijem je središtu zatvorska službenica koja se suočava s dilemom kada u njezin zatvor premjeste mladića iz njezine prošlosti; "Crni čaj" ("Black Tea") malijskog filmaša Abderrahma­nea Sissakoa, o odbjegloj mladoj iz Obale Bjelokosti koja novi život započinje u Kini, i "Shambala" u režiji Min Bahadur Bhama, prvi nepalski film u konkurenci­ji Berlinala, opisan kao "drama duboko ukorijenje­na u budističko­j tradiciji".

Irska drama

Festival otvara irska drama "Male stvari kao ove" ("Small Things Like These") belgijskog redatelja Tima Mielantsa u kojoj zvijezda Oppenheime­ra Cillian Murphy tumači čovjeka koji otkriva šokantno zlostavlja­nje "problemati­čnih" žena u azilima koje vodi Rimokatoli­čka crkva u Irskoj 1980-ih godina. Najpopular­niji festivalsk­i program Berlinale Special donosi niz atraktivni­h naslova: korejski akcijski triler, blockbuste­r “Okupljanje: Kazna” (“The Roundup: Punishment”) u režiji Heo Myeong-haenga; horor-triler “Kukavica” (“Cuckoo”) njemačko-američkog redatelja Tilmana Singera, o 17-godišnjaki­nji koja se s obitelji seli u resort u kojemu se ispod površine kriju jezovite tajne; queer krimitrile­r “Ljubav Laži Krvarenje” (“Love Lies Bleeding”) američke redateljic­e Rose Glass s Kristen Stewart u naslovnoj ulozi i Netflixovu SF dramu “Svemirac” (“Spaceman”) u režiji švedskog filmaša Johana Rencka, koji se proslavio sjajnom HBO serijom “Černobil”. U toj ekranizaci­ji istoimenog češkog romana Jaroslava Kalfara Adam Sandler u za njega neuobičaje­noj ulozi tumači astronauta u misiji na rubu Sunčeva sustava koji se zbližava s misteriozn­im bićem skrivenim u svom svemirskom brodu. Hrvatskih filmaša i filmova nema ni u jednom festivalsk­om programu. ■

 ?? ?? Mariette Rissenbeek, direktoric­a Festivala, i Carlo Chatrian, umjetnički direktor
Mariette Rissenbeek, direktoric­a Festivala, i Carlo Chatrian, umjetnički direktor
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia