Glas Slavonije

Nolanov “Oppenheime­r” vodi s čak 13 nominacija

Film “Uboga stvorenja” dobio je čak 11, a film Martina Scorsesea 10 nominacija

- Tanja KVORKA

Akademija filmske znanosti i umjetnosti objavila je nominacije za 96. Oscare, a najviše ih je dobio film Christophe­ra Nolana "Oppenheime­r" - 13. Iza njega je feministič­ka fantazija "Uboga stvorenja" redatelja Yorgosa Lanthimosa s 11 nominacija, a deset ih je dobio film Martina Scorsesea "Killers of the Flower Moon". Veliki ljetni hit "Barbie" može se pohvaliti s osam nominacija.

Biografija Roberta Oppenheime­ra, znanstveni­ka odgovornog za atomsku bombu, našla se u svim važnim kategorija­ma: najbolji film, režija, adaptirani scenarij, glavni glumac - Cillian Murphy, i glumica - Emily Blunt, te sporedni glumac - Robert Downey Jr. Nolan, koji je već bio nominiran za pet Oscara, u utrci je i za ovogodišnj­u BAFTA-U, gdje također nikad ništa nije osvojio. Istodobno, ovo je Scorseseu deseta nominacija za najbolju režiju, za kriminalis­tički ep prema istinitoj priči "Killers of the Flower Moon". Nakon što prošlog tjedna nisu nominirane za BAFTA-U, zvijezde tog filma Lily Gladstone i Robert De Niro našle su se među kandidatim­a za Oscara za sporedne glumce, no glavni glumac Leonardo Dicaprio nije. Gladstone je prva glumica nominirana za Oscara podrijetlo­m Indijanka. Najveća rivalka joj je zvijezda filma "Uboga stvorenja" Emma Stone, koja je dobila Zlatni globus.

Film "Uboga stvorenja" dobio je više nominacija nego što je očekivano, jer su iznenađenj­e Mark Ruffalo kao najbolji sporedni glumac i Yorgos Lanthimos u kategoriji redatelja. Njegovi rivali su Nolan, Scorsese, Jonathan Glazer ("The Zone of Interest") i Justine Triet ("Anatomy of a Fall"). Triet, koja je osvojila Zlatnu palmu u Cannesu prošle godine, tako je jedina žena u toj kategoriji, jer nisu nominirane ni Greta Gerwig za "Barbie" ni Celine Song za "Past Lives".

“Barbie" se morala pomiriti s osam nominacija, među kojima su one za adaptirani scenarij, sporednog glumca - Ryana Goslinga, za dvije pjesme i najbolju sporednu glumicu - Americu Ferraru, za koju "Guardian" također piše da je bila iznenađenj­e. Na popisu deset filmova koji se natječu za najbolji nalaze se "Barbie", "Uboga stvorenja", "Past Lives", "Anatomy of a Fall", "Oppenheime­r", "Killers of the Flower Moon", "American Fiction", "The Holdovers", "Maestro" i "The Zone of Interest".

Glazerov film, eksperimen­talni pogled u živote Helge i Rudolpha Hossa nadomak Auschwitzu natječe se za pet Oscara, među kojima i za najbolji strani film. Snimljen u Poljskoj na njemačkom jeziku, "The Zone of Interest" prvi je britanski film u 24 godine što je u natjecanju u toj kategoriji. Zvijezda filma, Sandra Hüller, natječe se za najbolju glumicu protiv Stone, Gladstone, Annette Bening ("Nyad") i Carey Mulligan ("Maestro").

“Maestro", film redatelja Bradleya Coopera o osobnom i profesiona­lnom životu Leonarda Bernsteina, prepoznat je u sedam kategorija, među kojima i u onima za zvuk i šminku, a Cooper je u utrci za Oscara za najbolji originalni scenarij i najboljeg glavnog glumca. Colman Domingo ("Rustin") i Jeffrey Wright ("American Fiction") bili su iznenađenj­e u kategoriji najboljeg glumca, gdje su ipak favoriti Cillian Murphy i Paul Giamatti, za ulogu učitelja u "The Holdovers". Ta komedija Alexandera Paynea nije nominirana za najbolju režiju, ali je favorit u kategorija­ma originalno­g scenarija i sporedne glumice za Da'vine Joy Randolph, jer je ona dobila niz nagrada za svoju ulogu. Ipak, imat će jake rivalke u toj kategoriji: Americu Ferraru ("Barbie"), Jodie Foster ("Nyad") i Danielle Brooks, koja je jedina predstavni­ca filma "The Color Purple" na Oscarima. Britanski mediji su razočarani što ni jednu nominaciju nije dobila hvaljena britanska romansa "All of Us Strangers", a jednako je ignoriran i hvaljeni film Emeralda Fennella "Saltburn", s Rosamund Pike i Barryjem Keoghanom. Očekivalo se i da će film "Past Lives" dobiti više nominacija osim one za najbolji film i originalni scenarij, posebice za glumce i režiju. Nominirane je odabralo 11.000 filmskih profesiona­laca iz rekordne 93 zemlje svijeta. Ovogodišnj­a će se dodjela održati u Loa Angelesu 10. ožujka, a voditelj će biti Jimmy Kimmel. ■

dodjela

BIT ĆE U LOS ANGELESU 10. OŽUJKA

 ?? ?? “Oppenheime­r”
“Oppenheime­r”
 ?? ?? “Uboga stvorenja”
“Uboga stvorenja”
 ?? ?? “Killers of the Flower Moon”
“Killers of the Flower Moon”
 ?? ?? “Barbie”
“Barbie”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia