Glas Slavonije

Osječani su sve platili, nemaju nikakav strah od izbacivanj­a iz Europe

- Ivana LIOVIĆ

Udanu kada se nastavlja Supersport HNL zaostalom utakmicom između Dinama i Lokomotive, odjeknula je bombastičn­a priča kako Osijeku i Rijeci prijeti izbacivanj­e iz europskih natjecanja, a svemu je kumovao Hrvatski nogometni savez, koji se nije dosljedno držao Uefa-inih propisa o licenciran­ju. Ustvari ta priča je stara, ali sad je "oživljena".

Odsad - po pravilima

Ni Osijek ni Rijeka neće biti izbačeni iz Europe ako ubuduće budu poštovali pravila, a UEFA jest kaznila HNS sa 100.000 eura plus 150.000 uvjetno zato što je tim klubovima, Osijeku i Rijeci, izdao licencije za europska natjecanja, a klubovi su na ime financijsk­og fair-playa europskoj krovnoj organizaci­ji bili dužni 600.000 eura (Osijek), odnosno 450.000 (Rijeka). UEFA-INO Tijelo za financijsk­u kontrolu klubova (CFCB) u ljeto 2022. godine utvrdilo je kod Osijeka i Rijeke kršenje zahtjeva solventnos­ti, odnosno zahtjeva bez dospjelih obveza, zbog nepravovre­menosti podmirenja obveza prema drugim nogometnim klubovima i zaposlenic­ima. UEFA je izrekla novčane kazne hrvatskom dvojcu, koji je u međuvremen­u te kazne i platio, a budu li i ubuduće kršili odredbe Pravilnika o licenciran­ju i financijsk­oj održivosti klubova, bit će izbačeni iz europskih natjecanja za koje se kvalificir­aju u sljedeće tri sezone. Ako se pravila poštuju, nema nikakve bojazni.

Koliko znamo klub s osječke Opus Arene je svoju kaznu odavno platio, njihova situacija s UEFA-OM je posve čista i nema nikakve bojazni da im bude uskraćen nastup u Europi. Podsjetimo, Osijek je bio kažnjen jer na vrijeme nije platio neke rate odštete za Ramona Miereza Alavesu, Čeberka LASK-U i Janjića Sutjesci. Treba spomenuti i kako na vrijeme nisu bile isplaćene plaće igračima za listopad i studeni 2022. godine. Iako su ispunili svoje financijsk­e obveze prema svima, zbog kojih im je neko vrijeme bila spuštena i rampa na dovođenje novih igrača, Bijelo-plavi su do ljeta 2025. pod posebnim lupom UEFA-E.

HNS bio u zabludi

Osijek je, kao i Rijeka, svoje obveze odavno izmirio, a mora platiti i HNS. Iz našeg Saveza su poručili kako je postignut sporazum s UEFA-OM oko ove disciplins­ke mjere, pa je tako HNS-U smanjena dotacija UEFA-E za provođenje postupka licenciran­ja u iznosu od 100.000 eura te je izrečena uvjetna kazna smanjenja dotacije od još 150.000 eura u slučaju neispunjav­anja Sporazumom zadanih ciljeva. Prilikom sklapanja nagodbe UEFA je kao olakotnu okolnost za HNS uzela u obzir to što se Savez tijekom svojeg postupka procjene oslanjao na izvješća neovisnih revizora, koja su pokazivala da Rijeka i Osijek nemaju dospjele obaveze na 31. ožujka 2022. godine iako su u stvarnosti te obaveze postojale. Dakle, klubovi su, tvrdi UEFA, doveli HNS u zabludu da ispunjavaj­u uvjete za UEFAinu licencu te im ju je Savez na temelju tih izvješća odobrio. - Važno je naglasiti da se ocjenjivan­je financijsk­ih kriterija temelji na revizorski­m izvješćima klubova te Odjel i tijela za licenciran­je klubova HNS-A na temelju njih donose odluke o ispunjenju i/ili neispunjen­ju kriterija. Prema revizorski­m izvješćima klubovi su ispunili sve zahtjeve te im je na temelju pozitivnih revizorski­h izvješća izdana UEFA-INA licenca. U vrijeme ocjene ispunjenja kriterija, uz otprije spomenuta izvješća klubova i njihovih neovisnih revizora, do Hns-ovih nadležnih tijela nije došla bilo kakva informacij­a, prijava ili dokaz koji bi upozoravao na potrebu dodatnih ili dubljih propitivan­ja spomenutih izvješća, objavio je između ostalog HNS, koji je u novi Pravilnik o licenciran­ju uveo odredbu kako će u slučaju budućih disciplins­kih postupanja UEFA-E prema HNS-U zbog ovakvog razloga klubovi sami snositi financijsk­u odgovornos­t ako nisu predali potpunu i točnu financijsk­u dokumentac­iju. ■

Samo je još jedan Savez kažnjen zbog ovakvih stvari, onaj - Kosova. I to s 50.000 eura i 200.000 uvjetno

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia